Osmi Dani fotografije u Makarskoj: Neja Markičević na prvoj samostalnoj izložbi zaintrigirala naslućivanjem akta

Osmi Dani fotografije u Makarskoj: Neja Markičević na prvoj samostalnoj izložbi zaintrigirala naslućivanjem akta
Udruga Foton, ponajviše pregalaštvom Vice Rudana, i svojim osmim Danima fotografije, donijela je umjetničku posebnost.

U Gradskoj galeriji Antuna Gojaka, pod pokroviteljstvom Grada Makarske i makarske Turističke zajednice, otvorena je prva samostalna izložba mlade fotografkinje Neje Markičević ‘Naslućivanje cijelosti’, a koja je inspiraciju našla u ženskom aktu. Inače, zagrebačka fotografkinja dobitnica je nagrade za najbolju novinarsku fotografiju 2013. godine.

O samoj temi, kroz umjetničko stvaralaštvo, govorio je Josip Karamatić, ravnatelj Galerije Gojak, a izložbu je u ime Grada Makarske otvorio dogradonačelnik Dražen Nemčić.

- Fotografijom se profesionalno bavim već dvanaest godina u agenciji Cropix, ali u svom poslu nemam mogućnosti ‘odlutati’ u neki drugi svijet. Zato me obradovao poziv Vice Rudana da priredim u Makarskoj izložbu, a koja je moje prvo samostalno izlaganje. Tema mi je nekako došla sama po sebi. Prijateljica Andrea rado je pozirala. Mislim, da sam objektivom i prozirnom crnom čarapom koju sam koristila za vrijeme fotografiranja, uspjela dočarati žensko tijelo na pomalo mističan način. Kroz sve se ogleda moj unutarnji umjetnički svijet koji teži potpunosti – kazala nam je Neja Markičević, čijih dvadesetak fotografija potiču na razmišljanje.

Izložba se u Galeriji Gojak može pogledati do 7. listopada.

Na programu Dana fotografije u subotu, 30. rujna u 20.30 sati, u udruzi Rockatansky je izložba Tine Divić ‘Sjena je bitna’. Osmi Foton završava u nedjelju 1. listopada u 20.30 sati u pivnici Pivac predstavljanjem splitskog fotografa Đenka Ivaniševića na temu ‘#ljetoizanas’.

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh