Vi ste ovdje:Početna » Kultura » Ante Škrabić, predsjednik MH Ogranak Makarska: ‘Do konca godine promocija knjige ‘Buzdovan’

Ante Škrabić, predsjednik MH Ogranak Makarska: ‘Do konca godine promocija knjige ‘Buzdovan’

Ante Škrabić, predsjednik MH Ogranak Makarska: ‘Do konca godine promocija knjige ‘Buzdovan’
Poslije ljetne pauze u Matici hrvatskoj Ogranak Makarska intezivira se rad. Kako doznajemo od Ante Škrabića, predsjednika makarske Matice, prva aktivnost je vezana za proslavu Dana grada Makarske i to u velikom stilu. Naime, 22. listopada makarski Ogranak MH posjetit će predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović, dopredsjednik Damir Barbarić te tajnik Zorislav Lukić. Govorit će o velikom jubileju – 175 godina osnivanja Matice hrvatske i 50 godina Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika što zgodno korespondira s Danom grada Makarske, a koji je, podsjetimo, ujedno dan uvođenja hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Makarskoj.

Daljnja aktivnost Matice hrvatske odvijat će se u studenome, a vezana je za više predavača poput Hrvoja Nemčića, a koji će govoriti o svojim putovanjima. Prof. Anita Zelić, pak, će dati osvrt na dubrovačko slikarstvo.

Također, do konca ove godine Matica hrvatska Ogranak Makarska sjetit će se svog preminulog člana dr. fra Karla Jurišića. Na komemoraciji posvećenoj njegovom liku i djelu govorit će Ante Škrabić, prof. Ivan Ivanda i Ferdo Šarić.

No, već 3. studenoga na Matici će gostovati novinar i publicist Tihomir Dujmović, te promovirati svoju novu knjigu ,Hrvatske novinarske tragedije’. O knjizi će govoriti i dr. Andrija Hebrang.

U planu je izdavanje novog naslova. Riječ je o Buzdovanu don Klementa Grubišića iz 18. stoljeća, a govori o životu stare Makarske na duhovit i komičan način.

U pripremi su još svjetski nagrađivana haiku poezija dr. Luke Tomića te knjiga koju je priredioAnte Škrabić na osnovi starih rukopisa i članaka iz novina. Odnose se na posjete Biokovu i Makarskoj od 18. do kraja 19. stoljeća. Zanimljivo je dodati da su nastali iz pera znanstvenika koji su bili u Makarskoj tijekom ta dva stoljeća.

- I u 2018. pred Maticom je bogata aktivnost. Uz tribine, predavanja i promocije knjiga – naglašava predsjednik Ante Škrabić.

 

 

 

J. Morović/arhiva MP

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh