Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Ususret zimi: U Makarskoj dimnjak čisti Splićanin

Ususret zimi: U Makarskoj dimnjak čisti Splićanin

Ususret zimi: U Makarskoj dimnjak čisti Splićanin
Već godinama jedno od iznimno deficitarnih zanimanja je i dimnjačarsko. U Makarskoj nema ni jednoga, a toliko je posla! Toliko krovova, toliko zgrada se izgradilo zadnjih desetljeća. U cijeloj županiji, doznajemo, samo je pet obrta za dimnjačarske usluge. Tisuće i stotine tisuća dimnjaka! Istina, iz mnogih od njih u ovim priobalnim krajevima uopće ne dimi. Zgrade su avetinjski prazne do ljeta. No ipak u ovom gradu živi oko 15 tisuća ljudi. Premda se mnogi griju na struju, ima i onih koji domove obvezno zagrijavaju na drva. Bilo da imaju kamin ili peć na kruta goriva zajedničko im je to da moraju imati dimnjak. Kako je dimnjake obvezno čistiti, želimo li se dobro i sigurno grijati, raspitali smo se tko u Makarskoj to radi? U ovom gradu dimnjačara nema, ali možete odahnuti, jer nije nemoguće dobiti tu uslugu. Upravo je sada vrijeme ako to već niste obavili, zima se bliži.

Susret s dimnjačarima kažu donosi sreću.U Makarskoj valjda još i veću jer ga je gotovo nemoguće susresti. Nema u ovom gradu niti jednoga, a posla ima.

- Dimnjačarske usluge u Makarskoj godinama obavlja KOTAO-M obrt za dimnjačarstvo u vlasništvu Mate Srdanovića iz Drvenika Malog koji radi zajedno sa svojim ocem Ivanom.Grad mu je dao koncesiju, ali i sada kada je ta koncesija istekla ima na temelju naše odluke ovlaštenje da obavlja taj posao u gradu Makarskoj. Ovaj obrt servisira i dimnjake u stambenim zgradama. Stambeno gospodarstvo ima s njima suradnju. Stanari kontaktiraju preko stambenog upravitelja zgrade. Građani sami mogu pozvati ovaj dimnjačarski obrt i dogovoriti dolazak i saznati cijene pojedine usluge – doznajemo od Siniše Srzića, savjetnika za komunalno gospodarstvo u Odjelu za komunalne poslove Grada Makarska.

Od Ivana Srdanovića doznajemo kako imaju pune ruke posla, a nitko neće u dimnjačare. Što se pak Makarske tiče kaže da imaju odličnu suradnju sa Stambenim gospodarstvom i građanima Makarske.

Građani nam rekoše kako nije problem dobiti dimnajačarsku uslugu, ali bi bilo zgodno i da u gradu postoji dimnjačar. Onda bi vele još i češće čistili dimnjake. Malo mi za razliku od unutrašnjosti ložimo te je dovoljno jedanput u godini očistiti dimnjak. Te usluge osiguramo i preko Stambenog gospodarstva. No bilo bi svakako lijepo kada bi netko i u ovom gradu odlučio za zanimanje dimnjačar. Posla bi sigurno bilo.

 

 

J.Glučina

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh