Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Uljare se pripremaju za preradu maslina koja počinje od 15. listopada: Iznimno zdrav plod, bit će i za konzerviranje

Uljare se pripremaju za preradu maslina koja počinje od 15. listopada: Iznimno zdrav plod, bit će i za konzerviranje

Uljare se pripremaju za preradu maslina koja počinje od 15. listopada: Iznimno zdrav plod, bit će i za konzerviranje
Ljubitelji slanih maslina ove godine će i na Makarskom primorju doći na svoje. Maslinarski znalci kažu nikad zdraviji plod. – Uistinu masline ove godine nije napala nikakva štetočina što zahvaljujući klimatskim uvjetima, što radu maslinara i zaštiti maslinika -  ističe Bernard Bokšić, poljoprivredni savjetnik. Berba maslina počinje već za nekoliko dana. Doznajemo kako sunčano vrijeme sada pospješuje naglo zrenje tako da većina planira oko 20. listopada u berbu. Naravno, znatan broj maslinara držat će se one tradicionalne – u berbu tek od Svih svetih, a ima uvijek onih koji i znatno ranije krenu ne želeći čekati hladnije dane. Provjerili smo jesu li uljare spremne prihvatiti ovogodišnji urod i kada počinju s preradom. Doznajemo kako će svi otvoriti prije prvog studenoga, većina oko 20., a Olma već 15. listopada. Cijena prerade je svuda ista, a iznosi 1,30 kn s PDV za kilogram prerađenih maslina.

Olma, najstarija uljara u Makarskoj otvara već 15. listopada. Cijena prerade nije se mijenjala i ostala je 1,30 kn po kilogramu prerađenih maslina uključujući i PDV.  – Ove godine u Olmi očekuju srednji urod što je opet dobro u odnosu na prošlu godinu kada nije bilo ništa – kaže Stiven Topić, voditelj Pogona za preradu u uljari Olma.

U uljari Olikom, vlasnik Radovan Ivičević kaže kako još nisu utvrdili točan datum otvaranja, ali za sada planiraju početak prerade 23. listopada.

Uljara Podgora koja djeluje u sklopu poduzeća Podgora čistoća d.o.o., u vlasništvu Darka Acingera i bavi se preradom maslina od 2005. starta ove godine s preradom maslina 20. listopada. I u ovoj uljari očekuju dobar urod.

Uljarska zadruga Igrane, 21. listopada kreće s preradom maslina i cijena prerade i ovdje je kao u svim uljarama 1,30 kn po kilogramu maslina s PDV-om. I ovdje očekujemo dobar urod, kazao nam je Danijel Mihaljević, upravitelj Uljarske zadruge.

Uljara Radelić u Gradcu, koja ove godine slavi 20 godina uspješnog i iznimno zapaženog rada s preradom maslina starta 20. listopada. Kao i u svim uljarama cijena prerade je ista. Urod je u Gradcu, Bristu i Podaci ove godine iznimno dobar pa očekujemo i dobru godinu, kaže Danilo Radelić, svima dobro znani maslinar koji se u 20- godišnjem radu okitio brojnim prestižnim priznanjima.

 

J.Glučina / arhiva MP

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh