Vi ste ovdje:Početna » Primorje » Na natječaju UNIQA osiguranja ‘Radosti života’: Biokovskom zvoncu 5 000 za projekt ‘Klima našeg grada’

Na natječaju UNIQA osiguranja ‘Radosti života’: Biokovskom zvoncu 5 000 za projekt ‘Klima našeg grada’

Na natječaju UNIQA osiguranja ‘Radosti života’: Biokovskom zvoncu 5 000 za projekt ‘Klima našeg grada’
Dječji vrtić Biokovsko zvonce za objekt Ciciban natječajem je od osiguranja Uniqua d.d. dobio pet tisuća kuna za provedbu projekta ‘Klima našeg grada’, izvijestila nas je Snježana Ninčević, ravnateljica DV Biokovsko zvonce.

Inače, cilj projekta je podizanje svijesti o razumijevanju klimatskih promjenama te povezanosti i utjecaju svakog pojedinca na očuvanje klime. Senzibilizirati sve korisnike i javnost kako promjene počinju sa svakim pojedincem i zajedničkim djelovanjem možemo pružiti održivu budućnost svim budućim generacijama.

-Dječji vrtić “Biokovsko zvonce”, objekt “Ciciban” član je eko-udruge Lijepa naša i do sada je uspješno proveo više cjelogodišnjih edukativnih programa, putem kojih kod djece i roditelja razvijaju ekološku svijest i osjećaj odgovornosti prema okolišu. U suradnji s Makarskim komunalcem proveli smo projekte o održivom gospodarenju otpadom “Skupi, složi, savjesno odloži!”, ekološkom uzgoju biljaka, obnovljivim izvorima energije “Obnovljivi izvori energije: mi smo istražili, istražite i vi!”, koji su se provodili istovremeno dok je trajala i energetska obnova vrtića. Želja nam je pokrenuti projekt osviještenosti o klimatskim promjenama preko praćenja meteoroloških promjena i fenološkog kalendara. Na području Makarske rivijere klimatske promjene se sve više uočavaju preko dugih sušnih razdoblja i visokih ljetnih temperatura koje utječu na slab prinos uroda, sve učestalijih požara, naglih vremenskih promjena, nedostatak vode u rubnim dijelovima Makarske za vrijeme ljeta i slično. Projekt će se provoditi kroz pet faza – ističe Ninčević.

Dobivena sredstva na natječaju utrošit će se na kompletno opremanje mini meteorološke postaje; Sunčev sat, termometar, barometar, higrometar, digitalni anemometar, vjetrokaz, magnetne ploče za prikaz rezultata praćenja, kao i sredstva za tisak priručnika.

Vidljivost projekta će biti iznimno velika jer će se rezultati i dobivene spoznaje svakodnevno prezentirati na interaktivnim magnetnim pločama koje će se nalaziti na samom ulazu u objekt te će biti dostupne svim korisnicima vrtića. Izrađene priručnike će dodjeljivati i drugim objektima u sklopu ustanove, školama na području Makarske rivijere i društvenoj sredini u kojoj djeluju.

 

 

J.M./arhiva MP

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh