Samo 18% građana opravdano traži pomoć Hitne

Praksu naplaćivanja pregleda koji nisu hitni, a koju je zadarski Zavod za hitnu medicinsku pomoć počeo primjenjivati od 1. lipnja, neće preuzeti Splitsko-dalmatinska županija, potvrdio nam je ravnatelj Hitne medicinske pomoći Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić dodajući kako nema razloga za paniku među građanima. Luetić je pojasnio kako se usluge za hitna stanja, bilo da se radi o terenu ili ambulanti, nisu naplaćivali ni dosad te da će isto tako ostati i u budućnosti.

Pak, kad je riječ o pacijentima koji nisu u hitnom stanju, oni bi trebali biti upozoreni da im se usluga može naplatiti ili, kao alternativu, mogu izabrati odlazak svom liječniku. Dakle, hoće li platiti pregled ili ne, stvar je njihova osobnog izbora.

Praksa je makarske ispostave Hitne pomoći, kako doznajemo, sukladno naputku Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije, takva da se pregledi koji nisu hitni naplaćuju samo onima koji nemaju osiguranje ili stranim državljanima čije matične zemlje nemaju potpisanu Konvenciju o socijalnom osiguranju s Republikom Hrvatskom. Rezultat takve prakse, koju građani obilato koriste (posebno vikendom ili jednostavno jer im ne odgovara radno vrijeme njihova liječnika) jest da liječnici na Hitnoj obavljaju veliki dio posla liječnika opće medicine.

- Što se tiče dolazaka u ordinaciju, analiza je pokazala da je među njima samo 18% hitnih slučajeva, a čak 82% ljudi koji dolaze ne bi trebali biti obrađivani na Hitnoj. No, puno je opasnije što je analiza pokazala: da je 65% intervencija na terenu nije hitno, a samo 35% jest. Problem je upravo u tome što se može dogoditi da je netko Hitnu zvao zbog upale grla, a baš se u to vrijeme može dogoditi da netko zatreba Hitnu pomoć tko je životno ugrožen! Takvo je ponašanje naših građana naslijeđe prošlih vremena u kojima su Hitna i liječnici opće prakse bili dio istog sustava i to se ne može promijeniti preko noći. Moramo raditi na edukaciji stanovništva i podizanju opće kulture jer naši građani moraju početi razlikovati situacije u kojima trebaju zatražiti pomoć obiteljskog liječnika od situacija u kojima im pomoć treba pružiti Hitna, naglasio je Luetić.

FINANCIRANJE DODATNOGA LJETNOG TIMA

Problemi s općinama i Turističkom zajednicom

- Dodatni tim u Makarskoj nije upitan i počet će se s radom 1. srpnja, no financiranje nije jednostavno. Mi od Ministarstva turizma ukupno dobijemo 290.000 kuna za cijelu županiju, a dodatne timove, osim u Makarskoj osiguravamo i u Trogiru, Visu i na Hvaru. Što se tiče Grada Makarske, prošle godine nismo imali problema s uplatom, a uvijek nas podrži i Splitsko-dalmatinska županija. No, problem su općine na Makarskoj rivijeri koje bi se trebale angažirati kao i Turistička zajednica- rekao nam je Luetić, dodajući kako je na Makarskoj rivijeri osiguran i Tim 2 (dva medicinska brata) koji bi trebao imati sjedište u Drveniku, ali se zbog neriješenog pitanja smještaja privremeno nalazi u Makarskoj.

  • Piše Ivana Pleić
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh