Okrugli stol: Mogućnosti i izazovi europskih integracija

Dr. Neven Šimac: Najveći dio proračuna ide poljodjelstvu i ribarstvu

Udruga za demokratsko društvo u suradnji s Centrom za održivi razvoj i Centrom za europsku dokumentaciju i istraživanje  uz potporu Delegacije Europske unije u RH  i Ureda za udruge Vlade RH organizirala je okrugli stol 11. svibnja o temi ,Mogućnosti i izazovi europskih integracija’. Cilj je što više informirati građane o tome što Hrvatskoj donosi članstvo u EU kada bude primljena kao 28. država 1. srpnja 2013., te povećati povjerenje, ali i samopoštovanje, istaknuo je Ivica Brnas

Trebamo li strepiti ili se nadati boljem životu ulaskom u Europsku uniju za nešto više od godinu dana, pitanje je na koje se odgovor nudio na okruglom stolu održanom 11. svibnja u Glazbenoj školi Makarska, a na temu ‘Mogućnosti i izazovi europskih integracija’.

Dr. Neven Šimac podsjetio je kako je prvo sidro EU bačeno prije 61 godinu. – Hrvatska je sad pred vratima te zajednice, ali uvijek je bila dio Europe. Do sada je u Hrvatskoj bilo određenih rezervi za članstvo u EU, najviše jer je Europa bila nezainteresirana kada je Hrvatska bila napadnuta i proživljavala stradanja u Domovinskom ratu. Posljednjih godina vidljivi su pozitivni signali, a osim toga EU je gospodarska zajednica na čijem teritoriju živi 500 milijuna ljudi, a od 27 članica 17 ih ima euro kao zajedničku valutu – istaknuo je.

Bit će više reda i rada

-Parola „ujedinjeni u različitosti“ znači da se mi kao država ne trebamo odreći svog identiteta, ali moramo poštivati europske zakone i pravila oko tema koje donosi članstvo. Ne stoji tvrdnja da će se rasprodati Hrvatska, to samo zavisi o nama samima. Pad plaća i standarda neće se dogoditi, to što je slučaj u nekim državama je zato što su trgovci izmanipulirali euro. U svakom slučaju bit će više reda i rada, a prvenstveno se mora uskladiti porezna i socijalna politika s europskom. Poljoprivrednici i ribari ne trebaju biti zabrinuti jer čak 41 posto sredstava proračuna EU ide u taj dio gospodarstva – naglasio je, između ostalog, dr. Neven Šimac.

Zvjezdana Popović: Zajedništvo oko Biokova vodi stvaranju prepoznatljivosti u EU

-Sve se čini kako bi lokalne samouprave Makarska, Vrgorac, Brela, Baška Voda, Podgora, Gradac, Šestanovac, Zagvozd, gospodarstvenici s tog područja te udruge civilnog društva, a svi povezani Biokovom, formirali svoj LAG (Lokalnu akcijsku grupu). Ona se rasprostire na površini od 1009 km i broji 36 460 stanovnika. Takva vrsta interesnog zajedništva ima za cilj stvaranja brenda, dakle prepoznatljivosti biokovskih proizvoda i ostalih blagodati u EU –  pojasnila je Zvjezdana Popović, a koja je angažirana za projekt LAG za Biokovo. Inače, Europa je premrežena LAG-ovima, ima ih 896. Ipak, put do LAG-a nije nimalo brz i jednostavan, od inicijative do formiranja mora se puno toga izdogovarati, a kada se registrira partnerstvo financira se iz IPARD programa – istaknula je Popović, najavivši kako će kroz dva sljedeća tjedna Grad Makarska, kao nositelj inicijative, objaviti javni natječaj.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh