Žarko Čović: U Makarskoj bih otvorio centar makrobiotike

U svijetu je već poznato koliko je zdrava makrobiotička prehrana, a kod nas se još na ljude koji je zagovaraju gleda s rezervom. Kao u stilu – neka pričaju, tko će sada sve navike minjati. A trebalo bi, kažu stručnjaci poput Lina Stanchicha koji je nedavno održao predavanje u Makarskoj.

-Stručnjaci kažu kako uz tempo života, način prehrane i sve ono što jedemo danas štetno djeluje na naše zdravlje – kaže Žarko Čović kojeg smo nedavno imali priliku upoznati kao zagovornika makrobiotike koji je u Makarsku doveo na predavanje poznatog stručnjaka za makrobiotiku Lina Stanchicha. I sam zainteresiran za makrobiotiku želi Čović ovdje u Makarskoj otvoriti centar za makrobiotiku.

Otkuda upravo ova ideja?

-Rođen sam u Tučepima. Premda sam studirao filozofiju, život me odveo u ugostiteljske vode. U ugostiteljstvu i sada radim u Njemačkoj gdje živim posljednjih dvadesetak godina u Frankfurtu.  Želim se vratiti u rodne Tučepi i u Makarskoj otvoriti centar za makrobiotiku. Namjeravam dovesti Lina Stanchicha, svjetski poznatog stručnjaka za makrobiotiku, i uvjeriti ga kako se iz Amerike treba vratiti ne u rodnu Istru već u Makarsku.

Tražeći puteve smisla života, posvetio sam se makrobiotici. Za nju  se zanimam već tridesetak godina i želim joj se sasvim posvetiti. Želim ljude prosvijetliti koliko je štetan naš svakodnevni način prehrane i hrana koju jedemo, želim ih alarmirati kako smo se  otuđili od prirode i zdrave prehrane koju su koristili naši stari. Ne jedemo više kao oni i nismo više ni zdravi kao što su oni bili. Toga više nema, svi zbog brzine pribjegavaju brzoj prehrani, konzervama i slično. Jedini povratak prirodi je kroz makrobiotičku prehranu. Čini mi se kako ljudi malo o tome znaju. Primjerice, svi jedu zobene pahuljice s mlijekom, a to je pogrešno!Postoje zamjene za mliječne proizvode, proizvodi koji imaju prirodno dobre, lijepe i ukusne arome, ne treba koristiti umjetne! Što nam treba šećer, koji je neprijatelj broj jedan za ljudsko zdravlje, kada ima prirodno slatkih proizvoda? Moj je cilj i namjera  popularizirati makrobiotiku u Makarskoj.

Na koji način bi ovdje popularizirali makrobiotiku?

-Ne bi to bila samo predavanja, iako je edukacija najvažnija, ali organizirali bismo radionice, kako spravljati makrobiotičku hranu i slično.

 Ne bi li makrobiotika mogla biti dobar temelj i u razvoju  zdravstvenog turizma?

-Upravo to želim! Živim već dvadeset godina u Njemačkoj i namjeravam se vratiti s nakanom da u suradnji s ovdašnjim gospodarstvenicima koji su mi obećali potporu otvorim u Makarskoj svojevrstan makrobiotički centar. Bio bi to centar za edukaciju, ali i mjesto gdje se može otvoriti restoran makrobiotičke prehrane sa smještajem. Upravo se raspitujem za takav objekt u Makarskoj gdje ima prostora za manji restoran i određen broj soba za smještaj – ističe Čović.

Makarani bi time dobili mogućnost da o makrobiotici doznaju više, ali i jedini restoran koji služi isključivo makrobiotičku hranu, stoga svaku  sličnu ideju pozdravljaju.

  • Piše i  foto J. Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh