Kriminal koji nitko ne kažnjava

Na području Dalmacije, u sve četiri županije, je 250.000 stambenih jedinica u kojima se ne živi. Radi se o stanovima, apartmanima i kućama koje su kupljene na ime kuća za odmor, a koriste se za turistički biznis, odnosno za iznajmljivanje. I tu ništa sporno ne bi bilo da se taj posao negdje evidentira i na njega plaćaju obveze

Međutim, nitko, počevši od države pa nadalje, se ne trudi ubrati porez i druga davanja koja su vlasnici i iznajmljivači ovakvih objekata dužni. S druge strane niti vlasnici legalnih objekata za iznajmljivanje se uopće ne trude prokazati nelojalnu konkurenciju, izvršiti pritisak na odgovorne kako bi se cijeli problem sveo u legalne okvire.

Popis stanovništva otkrio razmjere kriminala

Prema zadnjem popisu stanovništva, na području Makarskog primorja je bilo ukupno 9.441 kućanstvo i 22.495 stambenih jedinica. Radi se o 13.054 stambene jedinice koje su ‘višak’ a koje se koriste za iznajmljivanje podstanarima ili najčešće  za iznajmljivanje turistima i nitko ne plaća porez i druge obveze. Prema istom popisu, u Dalmaciji je 300.000 kućanstava i 547.269 stambenih jedinica. U našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji je 155.920 kućanstava i 255.056 stambenih jedinica. U cijeloj Hrvatskoj je oko 200.000 kuća za odmor, a tek za njih 30 posto se plaćaju obveze. Na Makarskom primorju je registrirano samo 800 kuća za odmor.

O kolikom se crnom tržištu i radu radi pokazuje i podatak turističkih radnika koji tvrde da se više od 50 posto turističkog prometa odvija na ‘crno’, a neki idu i korak dalje tvrdeći da se taj postotak penje i preko 60 posto.

Kada se ovaj problem spozna  u širem kontekstu, jasno je kako se u ovoj državi svi problemi lome preko socijalno najosjetljivijih, prije svega radnika, nezaposlenih i mladih.

Udaranje po konju koji vuče

Uvođenje različitih poreza i nameta poput ‘harača’, većeg PDV-a i sličnih opterećenja odnosi se samo na legalan rad i primanja. Na ove kriminalce, jer o njima se radi, koji na ‘crno’ ubiru velike novce, nitko ne obraća pozornost. Država se od svog osnutka nije potrudila ovakvim kriminalcima stati na kraj. Pitanje je i koliko bi zapravo krize i bilo da se kriminalu nije pogodovalo sa svih razina. Nesposobne političke garniture su lakše opteretile već ionako opterećeni dio stanovništva nego rješavale postojeće probleme i uvodile reda u državi.

Jedan od pozitivnijih poteza povukli su u općini Vodice gdje su jednostavno pregledali potrošnju vode i struje na svim objektima u kojima se ne živi i vidjeli tko se sve bavi nelegalnim iznajmljivanjem svojih objekata. Na osnovi te baze podataka lako je bilo poslati račune za sve koji su obveze dužni platiti.

Državne inspekcije i druga tijela koja su zadužena za zakonitost rada pokazala su se apsolutno nedjelotvornim. Očito je da je politika uvođenja reda bila samo deklarativna dok se stvarno ništa nije činilo da se red u državi uvede.

I ova godina će proteći u istom ozračju. Iz Vlade najavljuju sređivanje biračkih popisa, utvrđivanje stvarnog mjesta stanovanja pa na osnovi tih podataka i mogućnost uvođenje reda u problem ilegalnog bavljenja turizmom. Međutim, ono što ova Vlada radi u prvih pet mjeseci vlasti i na osnovi dosadašnjih iskustava teško da se nekakvo suvislo rješenje može i hoće naći.

Pogodovanje kriminalu

Najlakše je bilo podići PDV za dva posto i hvaliti se kako se u proračun u prva tri mjeseca ove godine slilo nešto manje od dvije milijarde kuna više nego prošle godine. Te dvije milijarde nisu plod rada Vlade, niti su plod boljeg gospodarstva, niti su plod borbe protiv kriminala. Te dvije milijarde su dokaz kako se narod cijedi i iscrpljuje do krajnjih granica dok kriminalci i dalje rade što hoće. Izgradnja velikog broja stanova i apartmana s druge strane utjecala je i na uništenje prostora, kao najveće nacionalne vrijednosti. Veliki broj stanova i apartmana sagrađen je bez odgovarajućih dozvola i potrebnih dokumenata. I država umjesto da sve to sruši i još kazni one koji su se drznuli tako raditi izlazi u susret kriminalcima i dopušta, uz različite popuste, legalizaciju takvih objekata. Koliko tu ima mita i korupcije za sada nitko ne zna, jer se država još uvijek u ovaj problem nije ozbiljno upustila. A sve dok država ne djeluje, kriminalci mogu raditi što hoće.

Jasna računica

Na 250.000 stambenih jedinica u kojima se ne živi, na području Dalmacije, samo kada bi se naplatilo 100 eura različitih davanja, što niti približno nije iznos koji bi se trebao platiti za posao koji se obavlja, došlo bi se do iznosa od 25 milijuna eura ili 187 milijuna kuna što je novac kojim bi se puno toga u Dalmaciji moglo riješiti. A radi se samo o jednom segmentu nelegalnog rada u turizmu. Dokle ovako?

  • piše Ivo Ćurković
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh