Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Dan državnosti Republike Hrvatske koji slavimo 25. lipnja, kada je na isti dan 1991. godine donesena odluka Sabora o razdruživanju RH s republikama bivše države, tradicionalno je proslavljen i u Makarskoj odavanjem počasti najzaslužnijima za slobodu Hrvatske 

Čelni ljudi Grada Makarske i gradski vijećnici na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem i predsjednicom Gradskog vijeća Jagodom Martić, predstavnicima udruga proizišlih iz  Domovinskog rata, SABA Makarskog primorja, političkih stranaka HDZ-a i  SDP-a, te predstavnika javnog života grada, položili su vijence pred Središnjim križem na Gradskom roblju, pred Spomenikom hrvatskim braniteljima i ispred Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Pred Središnjim križem na Gradskom groblju za sve poginule molitvu odrješenja vodili su makarski župnik don Pavao Banić i gvardijan Franjevačkog samostana fra Ante Čovo.

-Hrvatski sabor je na današnji dan donio povijesnu odluku o razdruživanju Republike Hrvatske s republikama bivše države. Taj dan već nekoliko godina slavimo kao Dan državnosti. Prilika je ovo da se sjetimo svih časnih i zaslužnih muževa kroz dugu i ponosnu hrvatsku povijest od stoljeća sedmog do današnjeg dana na našim prostorima, koji su ginuli za slobodu naše Domovine – podsjetio je Miroslav Družianić, zamjenik gradonačelnika Grada Makarske, pozvavši okupljene da minutom šutnje odaju počast svima koji su živote utkali u slobodu Hrvatske.

Jagoda Martić je pozivajući na odavanje počasti poginulima za slobodu Hrvatske pred Spomenikom hrvatskim braniteljima, istaknula kako ove godine Dan državnosti RH obilježavamo pet dana uoči ulaska Hrvatske u zajednicu slobodnih europskih država, u Europsku uniju.

-Ovo je prilika za sjećanje na sve one zaslužne za slobodu koju mi danas uživamo,  a osobito hrvatske branitelje koji su u Domovinskom  ratu utkali svoje živote za slobodu Hrvatske.

Nakon što su izaslanstva položila cvijeće i zapalila svijeće ispred Spomenika dr. Franje Tuđmana, na minutu šutnje kojom je odana počast prvom hrvatskom predsjedniku pozvao je Aleksandar Bajić, dopredsjednik Gradskog vijeća Makarske podcrtavši na zasluge predsjednika Tuđmana čije će ime vječno odzvanjati u povijesti slobodne Hrvatske.

Proslava Dana državnosti u gradu pod Biokovom otpočela  je budnicom Gradske glazbe Makarska na rivi.

Večeras  je u crkvi sv. Marka misa za Domovinu koju će predvoditi  župnik don Pavao Banić, a na Kačićevu trgu održat će se koncert klape Intrade.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio  Željko Kovačić

Više fotografija s obilježavanja Dana državnost Republike Hrvatske možete pogledati na našoj Facebook stranici – http://www.facebook.com/MakarskoPrimorje

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh