Vi ste ovdje:Početna » Vijesti » Nema mira među maslinarima: Kiša pomrsila planove, stala berba, uljare nemaju što preraditi

Nema mira među maslinarima: Kiša pomrsila planove, stala berba, uljare nemaju što preraditi

Nema mira među maslinarima: Kiša pomrsila planove, stala berba, uljare nemaju što preraditi
Navikli ove jeseni na lijepo i sunčano vrijeme s prvim kapima kiše već su neki na Makarskom primorju počeli negodovati. Ruku na srce nitko osim maslinara nema za to razloga. Krenuli maslinari ove godine još i ranije u berbu da što prije oberu, poprilično dobar urod.

Zahuktali se u berbi, uljare sve odreda krenule s preradom i nakon prošlog udarnog vikenda, stop. Viša sila. Maslinari zovu uljare, otkazuju termine za preradu traže druge, kasnije termine prerade, gleda se prognoza, kratkoročna i ona dugoročna. Panika, raspoloženje maslinara se ne popravlja.

Zašto je to tako, čemu nervoza, zašto ovi danšnji naraštaji hoće sve brzo. Ima vremena, može se maslina brati i dva mjeseca još. Mi smo znali brati nekad i po novoj godini, mudro zbore stari.

Ali današnji naraštaj pita; što će biti s maslinama, koliko je kiše palo, kako će se odraziti na plod i kvalitetu ulja, hoće li uljare raditi? Odgovor na sve ukupno glasio bi – sve će biti kako treba.

Uljare će raditi sve dok to bude potrebno odnosno dok se sve masline ne prerade pa ma kad bila završena berba, kažu uljari.

Obilna kiša neće naškoditi kvaliteti ulja, tvrde stručnjaci koje smo konzultirali.  Međutim, ova će kiša maslinarima izvući više novca za preradu jer će maslina biti teža, a i sam randman će biti manji jer je maslina puna vode. S obzirom na te troškove vidjet će kažu hoće li ulje biti skuplje.

Inače kiše je prema podacima GCOM-a samo u posljednja 24 sata, jutros do 7 sati palo 32 litra po metru četvornom!

Koliko će je u studenome biti nitko sa sigurnošću ne zna. Meteorolozi najavljuju da u petak i subotu neće biti kiše, a od nedjelje ponovo. No poslije svake kiše dođe sunce pa će tako i ovaj put biti, tako da među maslinarima ne bi trebalo biti panike.

Od poljoprivrednog savjetnika Bernarda Bokšića doznajemo kako je inače ova kiša i te kako dobra i poželjna u maslinicima. Zemlja je žedna i trebalo bi još dosta kiše da se vlaga u tlu dovede na normalnu razinu.

Što drugo nego maslinarima poručiti da se obružaju strrpljenjem kiša mora padati, bit će i sunca, i maslina će se pobrati i preraditi.

 

 

J.Glučina / IvoR

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh