(Ne)briga za osobe s invaliditetom: 100.000 kuna uplaćeno na račun Grada, a lifta nema

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Gradu Makarskoj je poslalo opomenu pred tužbu jer su na račun Grada uplaćena sredstva od 100.000 kuna za projekt lifta za osobe s invaliditetom koji nikada nije realiziran. Kako Grad novac nije vratio, a projekt nije realizirao, Ministarstvo je predložilo izvansudsku nagodbu i vraćanje dobivenog novca, potvrdio je gradonačelnik Tonći Bilić.

Grad trenutno očekuje odgovor Ministarstva od kojeg se tražilo prolongiranje rokova.

Bilić je upoznao novinare s kronologijom događaja koji je započeo još prije dvije  godine, 7. travnja 2011.,  kada je Grad Makarska s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpisao ugovor o financiranju projekta izgradnje lifta za osobe s invaliditetom. Na temelju tog ugovora Ministarstvo se obvezalo osigurati 100.000 kuna i taj iznos je uplaćen na račun Grada Makarske. No, problem je nastao vrlo brzo jer je Grad bio dužan slati Ministarstvu redovite obavijesti o tijeku radova.

- Ministarstvo je još 4. srpnja 2012. počelo sa slanjem prvih obavijesti naglašavajući kako su bili obvezni dostaviti izvješće, no Grad na to nije reagirao. Čak je još 8. studenog ’12. dostavljena požurnica. Kad je Ministarstvo uvidjelo da na nijedan dopis Grad nije reagirao, obratilo se Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu koje je, u ime Ministarstva branitelja, poslalo zahtjev za mirno rješavanje spora u kojem se predlaže sklapanje izvansudske nagodbe po kojoj bi Grad vratio novac. Ako ga ne vrati, onda bi Ministarstvo tužilo Grad, ali ne bez posljedica za gradski proračun:

Grad bio morao vratiti 100.000 kuna zajedno sa zateznim kamatama.

Obratili smo se Ministarstvu da nismo mogli realizirati i da nam daju nove rokove za realizaciju. Pričekat ćemo njihov odgovor i nastojati da gradski proračun zbog toga ne trpi nikakve posljedice – izjavio je Bilić.

DRUGI PROJEKT

Grad je dobio i 100.000 za rampu za osobe s invaliditetom na plaži koje nema

Lift u zgradi Grada, na žalost, nije jedini projekt za koji je Grad dobio sredstva od Ministarstva, ali nije bilo realizacije.  Riječ je o izgradnji rampe za osobe s invaliditetom na gradskoj plaži između Meteora i Dalmacije za koju je Grad također dobio sredstva, ali u ovom slučaju od Ministarstva turizma. Slučaj bi vrlo vjerojatno mogao završiti slično kao i prvi.

  • Piše Ivana Pleić
  • Foto Željko Kovačić 
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh