Pučke fešte i fiskalizacija

 Ništa nije upitno, samo se uvodi red u poslovanje

Programom Makarskog kulturnog ljeta planirano je i ove sezone više ribarskih večeri, tradicionalno u organizaciji Grada i Turističke zajednice grada Makarske. Nijedna ova pučka fešta do sada nije unijela toliko nemira među ugostiteljima i trgovcima koji namjeravaju ponuditi ribu, vino i ostale delicije domaćem puku i turistima na ribarskoj večeri kako bi  poboljšali  kućni budžet

Zbog čega nemir? Za koji dan idemo u EU, nema više nikakve prodaje na ugostiteljskim štandovima bez fiskalnih blagajni.

Ponuđači na pučkim feštama koji donesu ribu, morske plodove,  slatkiše, vino i drugu hranu i piće, nisu spremni ove sezone kako ih zakon obvezuje, poslovati s fiskalnim blagajnama. Zašto, pitaju se mnogi, budući da su se ugostitelji imali vremena do sada priviknuti na fiskalne blagajne. Osnovni problem je, kako doznajemo, što su mnogi od njih nudili hranu i piće, a da uopće nisu registrirani za to. Upravo je zato, kažu, ove godine zanemariv broj onih koji žele sudjelovati. Zakon je jasan, reda mora biti!

Običaj i fešta neće propasti. Zabavni dio ribarske večeri koji TZ organizira uopće nije upitan. Ponuda hrane i pića na koju smo naviknuli ‘iz domaće radinosti’ više ne prolazi bez registracije  djelatnosti, ali zato svi ugostitelji bez ikakvih problema s fiskalnim kasama mogu ponuditi i ribu i vino i sve ostale delicije što smo ih navikli na ribarskim večerima kušati.

Ovo je zapravo samo uvođenje reda što bi svakako trebali svi pozdraviti, čuju se komentari na račun ponuđača. Mnogi ponuđači govore kako  u cijeloj godini izlože štogod za prodati na nekoliko pučkih fešta i ne vide razlog zbog čega bi zato registrirali djelatnost i bili u nemogućnost barem taj koji put zaraditi neku kunu za obitelj.

No, zakon je jasan – djelatnost mora biti registrirana i naplata preko fiskalne blagajne za ugostitelje je obvezna i na pučkim feštama i na sajamskom danu, kažu nadležni. Bilo kako bilo tradicija i običaji pučkih fešti, pa tako i ribarske večeri, ulaskom u EU ne bi trebali i neće nestati, dapače!

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh