Vi ste ovdje:Početna » Kultura » Stipe Božić, svjetski alpinist na predstavljanju knjige: ‘Nakon osvajanja vrhova jedino što ostaje iza nas je priča’

Stipe Božić, svjetski alpinist na predstavljanju knjige: ‘Nakon osvajanja vrhova jedino što ostaje iza nas je priča’

Stipe Božić, svjetski alpinist na predstavljanju knjige: ‘Nakon osvajanja vrhova jedino što ostaje iza nas je priča’
Doživjeti iskustva s ekspedicija osvajanja vrhova Himalaja iz prve ruke od poznatog hrvatskog i svjetskog alpinista Stipe Božića mogla je publika, koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu Arte.

Zanimljivu večer u Mjesecu hrvatske knjige organizirala je Gradska knjižnica Makarska u suradnji sa SAK ‘Extreme’, a na kojoj je predstavljena knjiga kanadske autorice Bernadette McDonald ‘Alpski ratnici’, inače prevedena na osam svjetskih jezika. Ana Duvnjak, ravnateljica Gradske knjižnice Makarska i Ivan Rakić, član Extrema, podsjetili su da je ovo treća suradnja, a potom su naglasili da tristotinjak stranica zanimljivog štiva govori o zlatnom dobu hrvatskog i svjetskog alpinizma.

Stipe Božić osvojio je gotovo sve najviše vrhove svijeta, od himalajskih do onih u Africi, Australiji, Europi, Južnoj Americi, na Aljasci i Antarktici. Prvi put se na Mount Everest, krov svijeta, popeo 1979. zapadnim grebenom, što do tada nikome nije uspjelo. Drugi put ga je osvojio 1989. U ekspediciji je sudjelovalo 24 penjača iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te liječnici, novinari i 20 Šerpa. Imali su 18 tona opreme, a penjali su se 40 dana.

Puno se još zanimljivosti moglo čuti od samog Stipe Božića, jednog od protagonista knjige, sve praćeno zanimljivim fotografijama s ekspedicija i prisjećanja na trenutke koji su bili veliki, ali i tragični kada su u osvajanju planinskih vrhova ostajali bez prijatelja. Božić je, prisjećajući se osvajanja vrhova svijeta i ljubimice kamere, istaknuo zasluge Hloverke Novak Srzić, koja je kao urednica HTV-a prepoznala značaj alpinizma i dala zeleno svjetlo za nastajanje dokumentarnih filmova kojima je Božić snimatelj i autor.

- Biti najviši čovjek nagrada je za trud, ali to nije samo uspjeh alpinista, već čovječanstva. Jedino što ostaje iza nas je priča – zaključio je Stipe Božić sa svoje 42 godine alpinističkog staža, i dalje spreman na nove ekspedicije.

 

 

 

J. Morović / IvoR

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh