Vi ste ovdje:Početna » Život » Maja Sporiš na okruglom stolu makarskog Foruma žena SDP-a: ‘Primjenom Istambulske konvencije za propuste kažnjavanja nasilja u obitelji odgovarat će država’

Maja Sporiš na okruglom stolu makarskog Foruma žena SDP-a: ‘Primjenom Istambulske konvencije za propuste kažnjavanja nasilja u obitelji odgovarat će država’

Maja Sporiš na okruglom stolu makarskog Foruma žena SDP-a: ‘Primjenom Istambulske konvencije za propuste kažnjavanja nasilja u obitelji odgovarat će država’
Nasilje u obitelji na području Makarskog primorja je u opadanju. Zorno to pokazuju podaci Centra za socijalnu skrb Makarske po kojima su 2012. bila 63 nasilja u obitelji, a 2016. godine evidentirano je 37. Međutim, stanje i dalje ne zadovoljava jer izostaju kvalitetni resursi za daljnje djelovanje, osim svijetlog primjera Savjetovališta Lanterna koje uz pojedinačni savjetodavni rad odnedavno organizira radionice za samohrane i razvedene roditelj kao i grupe samopomoći.

Ovo je samo jedan od podataka koji je iznesen na okruglom stolu na temu ‘Nasilje u obitelji’, a koji je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga, organizirao Forum žena SDP-a Makarska. O ovoj temi uz Maju Sporiš, bivšu zamjenicu ministrice socijalne politike i mladih, razgovarali su Miranda Mastelić, psihologinja u Centru za socijalnu skrb te član Savjetovališta Lanterna, Vjeran Alilović, u ime Policijske postaje Makarska, a u raspravu su se uključile članice Foruma Jagoda Martić, predsjednica, gradska vijećnica Gordana Muhtić, te Snježana Ninčević, Katica Visković, Dušanka Grljušić, Petra Delalić.

Martić je podsjetila da je prije pet godina održan okrugli stol na istu temu, i prema spoznajama koje ima, kroz to vrijeme bilo je manje nasilja na makarskom području. Iako se najčešće misli na fizičko nasilje, ali ono ima razna lica i oblike. Smanjenje i nestanak nasilja je dugotrajan proces i traži angažman pojedinca i društva. Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir ali je problem u praksi, istaknula je Jagoda Martić u nadi da će Hrvatska ratificirat Istambulsku konvenciju, a što bi značilo odgovorniji pristup države u kažnjavanju nasilja. Izrazila je žaljenje što na okruglom stolu ne sudjeluju predstavnici pravosuđa, iako su pozvani, jer upravo često u njima leži problem sporog i nekvalitetnog rješavanja postupaka koji se vode protiv nasilnika.

Miranda Mastelić je ustvrdila da su brojke u posljednjih pet godina smanjene, ali još, nažalost, ima obitelji u kojima se nasilje događa konstantno. Kada se ono događa u partnerskim odnosima djeca su najveće žrtve nasilja. U 90 posto slučajeva muške osobe su nasilne prema ženskim osobama. Pohvalila je ulogu Savjetovališta Lanterna ustvrdivši da je terapijski rad izvan Centra bolji jer udruge nisu ograničene zakonskim okvirom. Dodala je da žrtve znaju biti razočarane ponašanjem sustava, ali dobro je što raste njihova samosvijest i sve manje na sebe prebacuju krivnju.

Da je pad broja postupaka potvrdio je Vjeran Alilović, dodajući da i kada se dogode žrtve savjetuju kome se obratiti za pomoć. Tijek ljeta je smanjen broj ‘domaćih’ počinitelja ali zato raste statistika slučajeva iza kojih stoje stranci koji su na ljetovanju.

- U Hrvatskoj je veliki problem gdje žene žrtve nasilja mogu otići kada napuste kuću ili su otjerane. Do prije pet godina bilo je devet sigurnih kuća, a sada je 19. Na ovom planu i po pitanju sveobuhvatnog rješavanja nasilja u partnerskim odnosima kao i obiteljskog provedbu osigurava Istambulska konvencija koju je Hrvatska potpisala 2013., ali ne i ratificirala. Tada će biti uvedeno više reda u području pravosuđa, a previđa se novčana naknada žrtvama. Istambulska konvencija, kada se počne primjenjivati, znači da će država biti odgovorna za propuste ljudi u sustavu. Nasilje je sve brutalnije, mora ga se kažnjavati. Istambulska konvencija je skupa, ali se taj novac može povući projektima iz Vijeća Europe – zaključila je Sporiš.

 

 

 

J. Morović/IvoR

 

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh