Vi ste ovdje:Početna » Primorje » Dječji vrtić ‘Biokovsko zvonce’: Igraonica za potencijalno darovitu djecu

Dječji vrtić ‘Biokovsko zvonce’: Igraonica za potencijalno darovitu djecu

Dječji vrtić ‘Biokovsko zvonce’: Igraonica za potencijalno darovitu djecu
U Dječjem vrtiću “Biokovsko zvonce” ove pedagoške godine s radom je započela igraonica za potencijalno darovitu djecu.

- Igraonica se održava u popodnevnim satima u prostorima naše Ustanove jednom tjedno u trajanju od 90 minuta. Kod djeteta predškolske dobi darovitost promatramo s aspekta potencijala što znači da je takvom djetetu potrebno osigurati odgoj i obrazovanje primjereno njegovim sposobnostima. Program rada s djecom priznat je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a koji je obzirom na sve zakonske odrednice osmišljen od strane stručnog suradnika, psihologinje Dječjeg vrtića “Biokovsko zvonce”, Matee Jukić Talaje. Voditeljica ovog programa je odgajateljica Jelena Bartulović koja je završila poseban vid izobrazbe za rad s potencijalno darovitom i darovitom djecom. Zadaća je svake predškolske ustanove da pronađe pristupe koji će omogućiti da i ta djeca zadovolje svoje specifične potrebe”, naglasila je ravnateljica Snježana Ninčević. Uvažavajući temeljne razvojne potrebe djece prešli smo daleki put kako bi osigurali sve potrebne uvjete za utemeljenje programa rada s djecom. Potpora za pokretanje programa osigurana je kroz apliciranje Dječjeg vrtića na natječaj za osiguravanje potrebnih materijalnih sredstava. Temeljno načelo prema kojima se organizira i provodi odgojno-obrazovni rad s darovitom djecom jest zadovoljavanje njihovih specifičnih potreba te ostvarenja njihova prava na odgovarajući razvoj i obrazovanje. Organiziranjem ove igraonice pokazali smo da uzimamo u obzir karakteristične osobine te djece iz kojih proizlaze i neke posebne potrebe u odgoju, kao što je potreba za kontaktiranjem s djecom iste kronološke dobi te potreba za kontaktiranjem s djecom visokih kognitivnih sposobnosti. Darovitost nije samo djetetov dar, nego je dar i njegovoj okolini, ali isto tako i obveza toj istoj okolini.

Predškolska dob djeteta jest razdoblje kada je   moguće prepoznati te na različite načine poticati djetetove visoke kognitivne potencijale. Uspjeh obrazovanja ovisi o prilagodbi podučavanja sposobnostima svakog pojedinog djeteta. Odgojno-obrazovna ustanova stoga je dužna osigurati djetetu kontinuirani razvoj u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima.

Iskustva djece nam govore o razini zadovoljstva i pozitvnoj percepciji zbog sudjelovanja u aktivnostima koje su posebno osmišljene u programu Igraonice. Neke od izjava ove grupe govore nam o pozitivnoj afirmaciji ovakvih oblika rada: “Sviđa mi se kad radimo pokuse, najbolji mi je strujni krug, sviđa mi se domaći rad, nove igre i teta i to što radimo drugačije igre koje nemamo u našem vrtiću”.

 

J.G./arhiva MP

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh