Vi ste ovdje:Početna » Makarska » Sjednica Gradskog vijeća: Odana počast generalu Praljku, vijećnici SDP-a i HNS-a napustili vijećnicu

Sjednica Gradskog vijeća: Odana počast generalu Praljku, vijećnici SDP-a i HNS-a napustili vijećnicu

Sjednica Gradskog vijeća: Odana počast generalu Praljku, vijećnici SDP-a i HNS-a napustili vijećnicu
Četvrta sjednica Gradskog vijeća Makarske pod predsjedanjem dr. Marka Ožića- Bebeka, održana jučer, otpočela je himnom Lijepa naša, a nakon toga odavanjem počasti generalu Slobodanu Praljku. Na odavanje počasti generalu Praljku i bivšem vijećniku i članu Poglavarstva  preminulom Luki Rosi pozvao je predsjednik Gradskog vijeća dr. Marko Ožić- Bebek.

Počast generalu Praljku nisu odali na sjednici nazočni vijećnici SDP-a i HNS-a koji su za to vrijeme napustili vijećnicu. Prije izlaska iz vijećnice je Sretan Glavičić u ime kluba vijećnika oporbe očitovao se zašto neće sudjelovati u odavanju počasti kazavši među ostalim: „Nama je politički gledano, potpuno neprihvatljivo da se u gradskoj vijećnici odaje počast minutom šutnje nekome tko je pravomoćno osuđen za ratni zločin, bez obzira na druge okolnosti. Naše Gradsko vijeće se treba ponašati u skladu sa zakonom i poštovati presude, a to isključuje odavanje počasti onima koji su osuđeni za najteža kaznena djela. Zato ne pristajemo na predloženo odavanje počasti minutom šutnje“, kazao je Glavičić.

Vijećnica Hloverka Novak Srzić je na to podsjetila: – Ujedinjeni narodi su na početku rata donijeli Deklaraciju o zabrani naoružavanja Hrvatske i na neki način nas je ta Deklaracija sve kao narod i kao zemlju isporučila nenaoružane silnoj agresiji na Hrvatsku. Tada Hrvatska država nije poštivala tu Deklaraciju i naoružavala se braneći živote svoga naroda i svih nas.

Anela Židić, ravnateljica Dječjeg vrtića „Biokovsko zvonce“

Nakon što je odana počast generalu Praljku, vijećnici oporbe vratili su se na sjednicu koja je ovaj put potrajala više od sedam sati, a na dnevnom redu je uz aktualni sat bilo 12 točaka.

Anela Židić, mag. predškolskog odgoja, imenovana je ovom prilikom za ravnateljicu Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce Makarska na razdoblje od četiri godine. Nakon što je objavljen natječaj na koji su se javile dosadašnja ravnateljica Snježana Ninčević, mag. pedagogije i Anela Židić, na sjednici Upravnog vijeća DV-a „ Biokovsko zvonce“ tajnim glasovanjem Anela Židić je dobila 5 glasova, a Snježana Ninčević jedan glas dok je jedan glas bio nevažeći, obrazložio je Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti.

Makar i Kotišina naselja

Na ovom zasjedanju vijećnici su usvojili Prijedlog statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta Grada Makarske. Prema obrazloženju predstojnice Ureda gradonačelnika Lare Rakušić Ivanković ovom dopunom Grad Makarska obuhvaća naselja Veliko Brdo, Makar i Kotišinu. Tako su uz Veliko Brdo, koje je to od prije, Makar i Kotišina i službeno naselja što je važno za izradu planske dokumentacije.

Poticaj gradnji hotela

Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Makarske. Tonči Vuković,voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, je prilikom obrazloženja naglasio kako su izmjene zapravo jači poticaj izgradnji turističkih objekata, prije svega hotela. Odluka donosi redefiniranje uvjeta gradnje svih vrsta turističkih građevina koje se planiraju na građevinskom području unutar granica naselja na svim prostorima izuzev ugostiteljsko- turističke zone Biloševac . – Cilj je bio odluku urediti prema smjernicama i uputama Ministarstva zaštite okoliša, a onda se postavio cilj da se potakne izgradnja hotela i propišu lakši uvjeti za njihovu izgradnju – kazao je Vuković.

U raspravi je gradonačelnik Jure Brkan podsjetio da su izmjene Prostornog plana donesene 2015., ali da još nisu stupile na snagu. „Nama je Ministarstvo zaštite okoliša naložilo da pravimo stratešku studiju. Potrebno je povesti računa da ne diramo zaštićenu ekološku mrežu zbog koje su nam to naložili. Dopunama odluke ne diramo područja pod posebnom zaštitom. Odluka je usvojena s dva amandmana koja je pročitao predsjednik dr. Marko Ožić- Bebek. U tim amandmanima stoji obveza usklađenja Prostornog plana Makarske s Prostornim planom Parka prirode Biokovo i da se navede potrebna suglasnost Agencije za plinovod, kako je predložio vijećnik Marko Raos.

Prema usvojenoj Odluci o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko- turističke zone Makarska-Zapad 2 stavlja se u zonu turističkog naselja oznaka zone T2 u zonu hotela visoke kategorije oznake T1. – Poznato je da je na području ove zone gradnja hotela visoke kategorije koji ima građevinsku dozvolu i ima nekakav svoj put, ali nije osigurana planska prometnica. Prema usvojenoj Odluci kroz tu zonu će proći Ulica Petra Krešimira IV. na hotel Rivijeru – kazao je Vuković.

Nisu prihvaćena izvješća Vodovoda, Makarskog komunalca i Stambenog gospodarstva

Vijećnici grada Makarske nisu prihvatili zaključke o davanju suglasnosti na Izvješće o poslovanju Vodovoda d.o.o. Makarska u 2016., koje je podnio ravnatelj Šimun Borić. Suglasnost na Financijsko izvješće za 2016. koje je podnio Čedo Crljen također nije dobio ni Makarski komunalac. Bez suglasnosti Gradskog vijeća ostalo je i Financijsko izvješće za prošlu godinu Stambenog gospodarstva Makarska koje je iznio Mirko Katić. Prilikom glasovanja većina vijećnika ostala je suzdržana i zaključci nisu prošli.

Na sjednici Gradskog vijeća razriješena je mrtvozornica za područje grada Makarske Ana Reljić na osobni zahtjev.

Ovom prigodom donesene su i odluke; o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, o gradskim porezima, o porezu na korištenje javnih površina i o radnom vremenu ugostiteljskih objekta.

Sveti Nikola darovao vijećnike

Kako je sjednica Gradskog vijeća održana na blagdan sv. Nikole blagdansko ozračje nije izostalo ni u gradskoj vijećnici. Premda odrasli i odgovorni, vijećnici su se ne malo obradovali kada je na aktualni sat u vijećnicu ušao u pratnji djece „Sveti Nikola“ (Zoran Popović). Svima je izdašno podijelio slatkiše, a gradonačelniku Juri Brkanu darovao je šibu.
J.Glučina / IvoR

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh