Vi ste ovdje:Početna » Primorje » Na Biokovu uspješna akcija makarskog HGSS-a: Spašeni Kaštelani koji su zapeli u snijegu

Na Biokovu uspješna akcija makarskog HGSS-a: Spašeni Kaštelani koji su zapeli u snijegu

Na Biokovu uspješna akcija makarskog HGSS-a: Spašeni Kaštelani koji su zapeli u snijegu
Posjet Biokovu u zimskim mjesecima može biti iznimno opasan i vozilima, što je iskusila i obitelj iz Kaštel Gomilice sa troje malodobne djece. Osobnim vozilom zapeli su u snijegu na biokovskoj cesti predio Kadulja (1420 mnv) jer nisu imali zimsku opremu, izvijestili su nas iz HGSS-a stanica Makarska.

Poziv za pomoć na dežurni telefon HGSS zatražen je u 15 sati 3. siječnja 2018. godine. Na teren su izišla tri gorska spašavatelja s terenskim vozilom i uz pomoć vitla izvukli osobno vozilo iz mišolovke. Uz pratnju sigurno nastavili povratak sa planine. Akcija završena u 18.15 sati kada su se spašavatelji vratili u bazu.

Ovo je druga akcija ovog tipa koja se dogodila u zadnji mjesec dana na istom mjestu zbog nemara vozača i ne posjedovanja zimske opreme. Park prirode Biokovo službeno je zatvoren, a ne postoji nikakva prometna signalizacija koja bi posjetitelje upozorila na opasnost ili rampa koju se ne može proći. I ovakve na izgled bezazlene avanture u planini mogu biti opasne. Biokovska cesta u dužini od 23 kilometra se ne čisti od snijega za osobna vozila, već povremeno za potrebe prijevoza djelatnika odašiljača na Svetom Juri, a uspon do tog najvećeg biokovskog vrha iznimno je zahtjevan.

- Apeliramo na sve znatiželjne i željne snijega da ne idu na Biokovo vozilima dok je Park prirode Biokovo službeno zatvoren kako ne bi dovodili u opasnost sebe i druge iako je HGSS uvijek spreman pomoći – poručuju iz makarskog HGSS-a.

 

J.M./HGSS stanica Makarska

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh