Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » Matica hrvatska Ogranak u Makarskoj: U spomen dr. fra Karlu Jurišiću koji je svojim djelovanjem i radom zadužio Makarsku i Primorje

Matica hrvatska Ogranak u Makarskoj: U spomen dr. fra Karlu Jurišiću koji je svojim djelovanjem i radom zadužio Makarsku i Primorje

Matica hrvatska Ogranak u Makarskoj: U spomen dr. fra Karlu Jurišiću koji je svojim djelovanjem i radom zadužio Makarsku i Primorje
Povodom prve obljetnice smrti jedinstvenog teologa, kulturologa i povjesničara, Ogranak Matice hrvatske u Makarskoj upriličio je komemoraciju njemu u spomen.

Nakon minute šutnje kojom je odana počast dr. fra Karlu Jurišiću i svim umrlim članovima Matice hrvatske, u dvorani Glazbene škole Arte o osebujnom liku fra Karla Jurišića koji će nedvojbeno svojim životom i djelima ostati u sjećanju mnogih naraštaja Makarskoga primorja govorili su: fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj, gdje je fra Karlo živio i neumorno radio 50 godina kao profesor, svećenik, spisatelj, autor 15 knjiga i na stotine i stotine članaka u raznim izdanjima. O njegovim golemim zaslugama u radu Matice hrvatske govorio je Ante Škrabić, predsjednik makarskog Ogranka MH. Na znanstveni rad dr. fra Karla Jurišića i njegove zasluge za napisana djela vezana za povijest ovog podneblja i ličnosti koje su ostavile trag u povijesti,kulturi, teologiji i arheologiji Makarskoga primorja i šire, podsjetio je Ferdo Šarić.

Fra Ante Čovo je u svojem izlaganju naglasio: – Fra Karlo je volio život u kojem je proslavio 70 godina misništva. U našem samostanu u Makarskoj je živio i neumorno radio 50 godina. Mada ga svi nazivamo naš fra Karlo, on je bio svoj. Bio je i ostao do kraja ustrajan svom načelu. Bio je jak jer je znao svladati samoga sebe i bio je slobodan jer je imao čvrstu volju. Čovjek bistroga uma koji je bilježio, istraživao, pamtio i pisao detalje. Tako je na jednom mjestu zapisao kako je služio 27.774 mise!

Predsjednik makarskog Ogranka MH Ante Škrabić uz projekciju objavljenih fotografija i članaka o fra Karlu Jurišiću kronološki je podsjetio na njegov izniman angažman u radu Matice hrvatske od njezina osnivanja 71. pa obnoviteljske Skupštine 1991., i dalje. Naveo je brojna zanimljiva predavanja na kojima je obrađivao povijesne teme o kojima se malo gdje moglo toliko toga čuti i naučiti, te njegove objavljene znanstvene radove.

Ferdo Šarić, književni kritičar, kako ga je predstavio predsjednik Ogranka MH, podsjetio je na iznimno plodonosan znanstveni rad dr. fra Karla Jurišića. Istaknuo je njegovu dubinu i studioznost u radu, istraživanju i pisanju, naglasivši njegove iznimne zasluge u povijesnim kulturnim događajima ovog podneblja. – Ulazio je najdublje u povijst i uvijek donosio lucidne zaključke. Svojim djelima i doprinosima u kulturi i povijesti zadužio je cijelo Makarsko primorje – istaknuo je Ferdo Šarić govoreći o značajnim djelima fra Karla Jurišića. Večer Matice hrvatske posvećenu najzaslužnijem članu radniku završio je stihovima koje je posvetio dr. fra Karlu Jurišiću u svojoj drugoj knjizi “Sunovratno ozračje”.

 

J.Glučinu/ IvoR

 

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh