Vi ste ovdje:Početna » Vijesti » Posljednji pozdrav dr. Mihovilu Mići Marinoviću: Sve si nas učio da zdravo tijelo snagu crpi iz ljepote duha

Posljednji pozdrav dr. Mihovilu Mići Marinoviću: Sve si nas učio da zdravo tijelo snagu crpi iz ljepote duha

Posljednji pozdrav dr. Mihovilu Mići Marinoviću: Sve si nas učio da zdravo tijelo snagu crpi iz ljepote duha
Najbolji na svitu. Svakome je rado pomogao kao liječnik, i prijatelj. Živio je za obitelj, Makarsku i umjetnost. Riječi su koje dolaze iz srca svih onih koji su poznavali dr. Mihovila Miću Marinovića, koji nas je napustio u svojoj 91. godini života.

Na prvi spomen dr. Miće asocijacija su Dom zdravlja Makarska, Gradska glazba Makarska, Dobrovoljno vatrogasno društvo Makarska, Gradski muzej Makarska, Galerija Gojak, Gradska knjižnica Makarska. Dovoljno za potvrditi da je zaklopio oči Makaranin, humanist i altruist koji je svijet ugledao u Makru, ali cijeli život je sve činio da njegova Makarska bude bogata ne samo materijalno već i duhovno, i kao takva dragulj u svijetu.

Biografski podaci otkrivaju da je rođen 1927., gimnaziju završio u Splitu, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Mladi liječnik, specijalist opće medicine i javnog zdravstva, svoju prvu ordinaciju ima u Vukovaru, potom na Korčuli.

Svi njegovi sugrađani znaju da je dr. Miće bio liječnik za kojega nije bilo radnog vremena. Pozivu je pristupao temeljito, nadasve humano, a lijekove je savjetovao kada su se iscrpile sve ostale mogućnosti ozdravljenja. Njegov moto je bio zdravlje duha i tijela, i sam je gotovo do posljednjeg dana života najviše volio kada bi prošetao gradom i pozdravljao se sa prijateljima.

U svojoj predanosti poslu vidio je dalje, i davao se najviše što je mogao. S puno srčanosti i odlučnosti inicirao je izgradnju novog Doma zdravlja Makarska, i bio ravnatelj ustanove od otvaranja 1978. pa narednih 16 godina. Na tome se nije završavao njegov radni dan. Vodio je 60-ih prošlog stoljeća Kotarski zdravstveni sustav, područje od Cetine do Neretve. Zaslužan je za otvaranje prve ambulante u Zagvozdu, cijepljenje djece… Neumoran je u svom medicinskom pozivu ostao sve do umirovljenja 1990. godine.

A, cijelo to vrijeme, nosio se s teškim osobnim invaliditetom jer je kao 16-godišnjak, sanjajući slobodu i pravedniji svijet, obukao partizansku uniformu i bio borac NOR-a na Kozjaku, Bosni, a teško je ranjen braneći Knin.

Dr. Miće Marinović bio je pravi gospodin, ne samo u izgledu već i pristupu ljudima. Za njega nije bilo ‘malih’. Znao je da svaki čovjek ima što za reći i od svakoga može nešto naučiti. Brojne fotografije koje čuvaju povijest Makarske kroz nekoliko stoljeća odaju kako im je autor osoba koja je zapažala i vidjela više od ostalih na licima i kamenim pročeljima. Puno je još umjetničkih ljubavi imao dr. Miće. Stan mu je poput najljepše galerije, a na gramofonskim pločama pozavidjeli bi mnogi.

Sa suprugom Karmelom guštao je điravati po gradu, Osejavi, Sv. Petru, sanjati da Makarska ostane što zelenija i ljepša. I kada bi izrekao kritiku u njoj se nije osjetila negativnost već dobra namjera.

U tišini noći rado bi sjedao za radni stol i pisao svoja razmišljanja o svemu onome kako živjeti da budeš sretan i takvo društvo graditi oko sebe. Zato bi rado zastao, popričao, udijelio koristan savjet, za svakoga je imao vremena. Sva ta razmišljanja sažeo je u svojoj knjizi ‘O Makarsko moja’. Bio je ponosan što je suradnik Makarskog primorja.

Njegova ljubav prema operi i glazbi ogleda se i u tome što je bio dugogodišnji predsjednik Gradske glazbe Makarska. Posebni su mu bili trenuci provedeni u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Makarska.

I kad mu je korak postajao teži i sporiji dr. Miće nije zaboravljao svoje prijatelje u Muzeju, Galeriji, Knjižnici. O svemu je puno toga znao, ali ga nikada nije napustila želja da širi spoznaje.

Obitelj je u njegovu životu imala posebno mjesto. Kćer Marina i sin Josip rasli su uz oca koji je volio ljude, a nadasve Makarsku. Te vrijednosti nastavila je graditi nevjesta Jasminka. Posebnost u razmišljanju i širinu duha, puninu života sa svojim pečatom, ali Makarska u srcu, naslijedio je unuk Mihovil. Partija je njegov nono!

 

 

 

J. Morović

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh