Hodočašće na Bleiburg

U organizaciji župe sv. Marka i gradske Komisije za žrtve II. svjetskog rata i poraća na komemoraciji na Bleiburgu bio je i jedan pun autobus Makarana.

Oni su u petak posjetili Mariju Bistricu gdje su bili prisutni na svetoj misi i gdje su noćili. U subotu 12. svibnja posjetili su Bleiburg gdje su nazočili misnom slavlju te obraćanjima nazočnih političara i članova počasnog Bleiburškog voda.

Nakon Bleiburga Makarani su posjetili Hudu jamu, odnosno Barbarin rov, mjesto masovne grobnice komunističkih žrtava zarobljenih hrvatskih vojnika i civila. Na ulazu u rudnik zapaljene su svijeće i održana molitva za sve žrtve u ovoj jami i na drugim lokacijama masovnih pogubljenja.

Na povratku hodočasnici su prenoćili u termama Jezerčica. U nedjelju ujutro su posjetili Mirogoj gdje su zapalili svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te drugih hrvatskih velikana. U prijepodnevnim satima bili su i na misi u zagrebačkoj katedrali te obišli grob blaženoga Alojzija Stepinca.

Cijelo hodočašće vodili su župni vikar crkve sv. Marka don Ante Žderić i Žarko Klapirić ispred Komisije za žrtve II. svjetskog rata i poraća.

  • piše Ivo Ćurković
  • snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh