Od 6. srpnja privremena rješenja o kategorizaciji: Hoće li novi zakon riješiti probleme privatnih iznajmljivača?

Od subote 6. srpnja na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti po kojima bi se i onim građanima koji još nisu okončali postupak legalizacije, putem privremenih rješenja o kategorizaciji, omogućilo legalno iznajmljivanje. Privremena rješenja, osim za privatne iznajmljivače, izdavala bi se i u ugostiteljima uz uvjet da su predali zahtjev za legalizaciju, a vrijedila bi nadalje do 31. prosinca 2016.

U izmjene zakona, koje je iniciralo Ministarstvo turizma, krenulo se s ciljem suzbijanja sive ekonomije i stavljanja u funkciju svih turističkih kapaciteta.  U kojoj mjeri će spomenuti cilj biti ostvaren, s obzirom na uvjete, tek će se vidjeti. Naime, iako je prilikom javnog savjetovanja o predloženim izmjenama  bilo upozorenja da se izdavanje privremenih rješenja ne ograničava samo za zgrade do 400 metara bruto površine( jer većina kuća za iznajmljivanje ima veću bruto površinu op.a.), ovu odredbu Sabor je ipak usvojio kao i uvjet da podnositelj zahtjeva za kategorizaciju ujedno treba biti i vlasnik zemljišta na kojem se objekt nalazi.  

U Uredu za gospodarstvo u makarskoj ispostavi Ureda državne uprave samo su kratko komentirali da ‘novi zakon još uvijek nisu stigli detaljno proučiti, no da ja za očekivati da će i jedan i drugi uvjet – objekti do 400 metara četvornih bruto površine te vlasništvo nad zemljištem na kojem se objekt nalazi – sigurno biti ograničavajući faktori u izdavanju privremenih rješenja o kategorizaciji’. Podsjetimo, iz Ureda državne uprave u Makarskoj još u svibnju, prije nego što je nacrt prijedloga usvojila Vlada i uputila ga u hitnu proceduru prema Saboru, dobili smo službeno očitovanje da će najveći problem biti – vlasništvo.

Razlog je što većina podnositelja zahtjeva na Makarskoj rivijeri nisu sredili imovinsko – pravne probleme tj. što se na zemljištu kao vlasnici vode rodbina ili treće osobe jer su sudski postupci u tijeku ili uopće nisu pokrenuti. No, očigledno je da se u pripremi izmjena zakona nije dovoljno slušalo iskustva s terena.  Koliko će izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti uistinu ispuniti cilj zbog kojega su pokrenute – stavljanje svih turističkih kapaciteta u funkciju uoči glavne turističke sezone – vidjet će se uskoro.

Piše I. Pleić Foto Makarsko primorje

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh