Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Pravosudna tijela bliža građanima: Makarskoj se vraća Općinski sud

Pravosudna tijela bliža građanima: Makarskoj se vraća Općinski sud

Pravosudna tijela bliža građanima: Makarskoj se vraća Općinski sud
Vlada Republike Hrvatske u saborsku proceduru je uputila paket od šest pravosudnih zakona kojima se jača neovisnost pravosuđa i reorganizira mreža pravosudnih tijela. Jedan od glavnih elemenata je spajanje prekršajnih s općinskim sudovima, osim u Zagrebu s obzirom na njegovu veličinu. Kako je najavljeno, to će se dogoditi i u Sudu u Makarskoj. Zapravo ovim prijedlogom, Makarskoj bi se vratio Općinski sud. Premijer Andrej Plenković ističe da se radio mini pravosudnoj reformi. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u obrazloženju cijelog paketa naglašava kako se njime želi nastaviti dobre trendove u pravosuđu, odnosno smanjenje broja neriješenih predmeta.

Glede spajanja sudova pojašnjeno je da prekršajni sudovi više nisu toliko opterećeni te da suci nisu dovoljno iskorišteni, pa je predloženo spajanje prekršajnih s općinskim sudovima, u kojima će i dalje postojati prekršajni odjeli, ali će suci koji nemaju dovoljno predmeta biti raspoređeni na druge predmete.Na taj način će se kako je najavio ministar dobiti mrežu sudova koja puno bolje odgovara potrebama građana. Moći će biti brži i kvalitetniji.

Objavljeno je kako će umjesto 24 općinska i 22 prekršajna suda u Hrvatskoj ubuduće biti 34 suda, a istovremeno će se na određena područja vratiti općinske sudove, ali uvećane s pridodanim prekršajnim sudovima.

Ovo je prijedlog i ako on prođe, za Makarsku će to biti prava stvar, komentiraju građani. Kako doznajemo od sutkinje Marijane Visković, ovim mjerama se Makarskoj vraća Općinski sud koji je bio ukinut 2015. Prema prijedlogu zakona Općinski sud u Makarskoj će pokrivati područje općina:Baška Voda, Brela, Cista Provo, Gradac, Lokvičići, Lovreć, Podbablje, Podgora, Proložac, Runovići, Tučepi, Zagvozd, Zmijavci i gradove Imotski i Makarsku. Nedvojbeno će ova reforma obradovati sve građane Makarske i Primorja i polučiti bolju dostupnost pravosudnih tijela. Podsjetimo, makarski gradonačelnik Jure Brkan i dr. Marko Ožić- Bebek, predsjednik Gradskog vijeća ranije su još pokrenuli inicijativu i lobirali u nadležnom Ministarstvu kako bi se, na zadovoljstvo građana Makarske, riješilo pitanje ostanka Suda u Makarskoj.

 

J.Glučina

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh