Dobra vijest za stotine dužnika u švicarcima

Vijest da su građani pobijedili banke već na prvu je obradovala sve koji imaju  kreditna zaduženja, a osobito one koji imaju kredite u švicarcima! Ovu presudu na Trgovačkom sudu u Zagrebu mnogi su nazvali povijesnom jer je to prvi put da su građani dobili bitku protiv banaka. Sudac je banke nepravomoćno proglasio krivim za kršenje Zakona o zaštiti potrošača i njihovih prava. Istina, tek je to prvostupanjska presuda, ali prva pobjeda! Banke se mogu žaliti. No, već sada svi su zadovoljni što je ovaj spor u prvom stupnju završen u kratkom roku. Što će se dalje događati vidjet će se kada prođe žalbeni rok. 

Dobiju li i u konačnici građani spor što mogu očekivati, pitali smo Juricu Dobrinića, povjerenika udruge Franak za Makarsku i Makarsko primorje. Udruga Franak u Makarskoj okuplja tridesetak članova iako je to zasigurno tek desetak posto od ukupnog broja građana koji imaju kredite u švicarcima.

- Građani mogu očekivati da im se u bankama obračunaju krediti u kunama i kamata vrati na početnu. Svaki će oštećenik pojedinačno morat tužiti banku ili će banke odlučiti na neki drugi način izvršiti obeštećenje. O tome je još rano govoriti dok presuda ne bude pravomoćna. Mislim da će, ako se banke i budu žalile, drugostupanjska presuda biti u korist oštećenika, a cijeli sudski proces okončan najdulje za pola godine. Dobije li Udruga Franak pravomoćnu presudu onda će banke biti dužne sve oštećene klijente obeštetiti. To konkretno znač da će, koliko su građani nepotrebno preplatili zahvaljujući špekulacijama banaka i budući su bili nezaštićeni, trebat preračunati i za taj iznos im umanjiti kredit i omogućiti dalju otplatu u kunama. U udruzi Franak, koja je  pokrenula tužbu protiv banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima, zadovoljni smo svakako i ustrajat ćemo na ishođenju obeštećenja za sve građane koji su zakinuti zbog klizanja franka i promjene kamatnih stopa, kaže Dobrinić.

Podsjetimo, presuda će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima podignutim u osam tuženih banaka, a presuda u dijelu vezanom za kamatne stope odnosit će se i na kredite u drugim valutama. 

 

 Piše J. Glučina                   

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh