Cirkus koji pravi država

Hrvatski političari se ljute kada ih se nazove kokošinjcem i kokošarima. I zaista je to blag izraz u odnosu na stanje u kojemu se nalazimo. Nedavno sam hrvatski politički vrh nazvao svinjcem jer rade svinjarije, a da je to tako pokazuje i primjer iz Igrana.

Rušili samo nekima

U studenom 2004. godine bageri su po naputku tadašnje ministrice Matulović-Dropulić srušili nelegalno građenu kuću Ivana Antičića u Igranima. I bilo bi u redu da  se isti kriterij, ne manje važeće dokumentacije, primijenio na sve. Međutim, u Igranima je srušena samo kuća Antičića, iako je bilo još objekata s istim statusom. Zašto i oni nisu srušeni, ostalo je neodgovoreno do danas.

U Makarskoj je istovremeno srušen također jedan objekt s istim statusom, a desetci drugih uopće nisu taknuti, iako su morali biti srušeni. I opet pitanje po kojem kriteriju se rušilo i zašto se nije proces doveo do kraja.

Danas se zna da su utjecajni pojedinci svojim vezama, vjerojatno mitom i korupcijom, uspjeli zaustaviti rušenje, dovesti do legalizacije bespravno sagrađenih objekata, unakaziti prostor, povrijediti kod mnogih ljudska prava i napraviti smiješnima one koji su poštovali pravnu državu i gradili prema proceduri i zakonu.

Antičići ne odustaju

U svibnju 2012. godine u Igranima se opet gradi. Ivan Antičić, iako u 70-oj godini života, opet gradi istu kuću. Već sam pogled govori da se radi o nasilju nad prostorom i šakom u oko pitoresknim Igranima. Ali nije on sam takav. Puno je objekata sličnih koji jednako djeluju na prostor i arhitektonski pa i urbanistički su apsolutno neprihvatljivi. Antičić u izjavama za medije ističe kako niti danas nema građevinsku dozvolu i kako gradi na svojoj djedovini. I opet evo razloga za rušenje. Međutim, pojavljuje se problem funkcioniranja pravne države. Država vodi akciju kako bi legalizirala postojeće nelegalne objekte bez ikakve analize i bez kvalifikacije objekata, jer u legalizaciju ide sve, od potrebnih obiteljskih kuća preko slavonskih svinjaca i kočaka do apartmana za tržište i rugla na samoj obali. Umjesto da stručne ekipe pregledaju svaki slučaj i donesu odluke sukladne stvarnom stanju socijalnih potreba graditelja, urbanističkih rješenja i arhitektonskog izgleda, sve je strpano u isti koš. Tako će i kriminalci koji su svjesno i namjerno gradili bespravne objekte sada ih, uz blagoslov države, legalizirati i tako napraviti nevjerojatnu štetu lokalnoj sredini, a i državi. Ponetko će nastradati kao u slučaju Antičića jer će im se objekt opet srušiti, a javnost zabavljati glupošću jednih i drugih, odnosno države i graditelja. Umjesto jednakog kriterija za sve, radi se razlika među ljudima i tako stvara kriminalna država u kojoj vlada mito, korupcija, nepotizam, nestručnost, aljkavost i nepravda.

Zato Antičići moraju biti primjer kako će država djelovati. Jer ako se u Igranima neće srušiti još objekata koji su u sličnoj situaciji onda rušenje kuće Antičića postaje epski primjer kako se ne treba raditi i kako je ova država otišla k vragu. A o drugim sredinama ne treba niti riječi trošiti jer se one u biti niti ne razlikuju od igarskog slučaja.

  • piše Ivo Ćurković
  • foto Nikola Vilović/Cropix
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh