Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Projekt ‘S osmijehom u školu’: Makarskim školarcima osigurano 13 pomoćnika u nastavi

Projekt ‘S osmijehom u školu’: Makarskim školarcima osigurano 13 pomoćnika u nastavi

Projekt ‘S osmijehom u školu’: Makarskim školarcima osigurano 13 pomoćnika u nastavi
Na konferenciji za medije danas je u hotelu Biokovo u Makarskoj predstavljena treća faza projekta „S osmijehom u školu- pomoćnici u nastavi makarskih školaraca”. Nositelj ovog hvalevrijedna projekta je Grad Makarska s partnerima, osnovnim školama Stjepana Ivičevića i oca Petra Perice i sudionik Udruga “Sunce” koja pruža edukaciju za asistente. Partner u projektu je i makarska Javna ustanova MARA. Svečano su ovom prigodom novozaposlenim pomoćnicima u nastavi uručene potvrde o završenoj edukaciji.

Potvrde su im uručili makarski gradonačelnik Jure Brkan i Robertino Glavičić, predsjednik Udruge Sunce. Potvrdu da su prošli edukaciju i savjetovanja u Udruzi „Sunce“ primili su: Tea Grubišić, Ivana Klarić, Jasmina Bajramović Marijančević, Zdravko Mikulić, Martina Novosel Paunović, Željana Pavlović, Ivana Staničić, Marija Šantić, Mate Šulenta, Jelena Vuković. U isti projekt uključena su još tri asistenta od ranije. Potvrde o završenoj edukaciji dobili su i Suzana Mrkušić, Ana Tamburović, Ivanka Tomaš i Vlatka Tomasović Lelas koji su bili uključeni u projekt edukacije preko Udruge Sunce.

“Ukupno u okviru projekta “S osmijehom u školu” za školsku 2017./2018. uključeno je 13 pomoćnika u nastavu, a također i četvero preko Udruge Sunce. Projekt je na 4 godine i traje do 2020., istaknula je voditeljica projekta Olivia Prodan Ravlić. Podsjetila je da je projekt financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, te zahvalila kordinatoricama projekta Marini Andačić Krivić iz Grada, psihologinji Marici Garmaz iz OŠ Stjepana Ivičevića i Jelenki Mendeš Han iz OŠ oca Petra Perice.

Gradonačelnik Jure Brkan je podsjetio da projekt pomoćnika u nastavi traje već jedanaest godina u Makarskoj, u čemu zadnje tri godine znatno pomaže država. Posebno se zahvalio savjetnici za predškolski odgoj, obrazovanje i šport u gradskom Odjelu za društvene djelatnosti Marini Andačić Krivić, Lidiji Vukadin Vranješ iz Makarske razvojne agencije MARA i partnerima Grada u ovom projektu osnovnim školama S. Ivičevića i oca Petra Perice.

“Iako ovaj projekt osigurava zaposlenja primarno je okrenut djeci koja se uz pomoć stručnjaka lakše integriraju i savladavaju proces obrazovanja. Projekt je namijenjen našim najosjetljivijim školarcima koji trebaju pomoć u procesu obrazovanja. U ovom projektu, koji to omogućava, pomaže država već tri godine. Do 2020. su osigurana sredstva od države za projekt “S osmijehom u školu”. Samo prošle godine smo osigurali 2 milijuna kn, a cijela Županija je imala 3,5 milijuna. Ali, od novca su bitniji rezultati” – istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan. Obrativši se pomoćnicima u nastavi dodao je: “Pomoćnik u nastavi je častan ponsao, a ne degradacija i zato vam čestitam i zahvaljujem. Inače, Grad Makarska radi na poboljšanju socijalne i ostale skrbi. Razvijamo i nove projekte s ciljem demografskog oporavka. Premda nemamo bijelu kugu planiramo u budućnosti i demografske i socijalne mjere koje će pridonijeti napretku grada.”

O hvalevrijednom projektu koji je integraciju učenika s poteškoćama u razvoju doveo na višu razinu govorili su predstavnici škola. O iskustvima integracije učenika kojima je potrebna podrška u nastavi i realizacije projekta govorili su ravnateljica OŠ Stjepana Ivičevića i psihologinja Marica Gržić. Ravnateljica OŠ Stjepana Ivičevića istaknula je kako ova škola ima 690 učenika, a 37 učenika je uključeno u primjereni program odgoja i obrazovanja. Jedanaest pomoćnika radi s 25 učenika i imaju 2 posebna razredna odjela i 2 odgojne skupine.

“Osnovna škola oca Petra Perice je nešto manja s 518 učenika. Za 15 učenika je trenutno određen primjeren oblik školovanja. Četiri učenika imaju pomoćnike u nastavi. Projekt pomoćnika u nastavi pridonijeo je jednom kvalitetnom radu u školi” – istaknula je Jelenka Mendeš Han, psihologinja u OŠ oca Petra Perice.

Robertino Glavičić, predsjednik Udruge Sunce i ovom je prilikom zahvalio svima koji su pridonijeli da se kroz ovakve projekte učinilo puno u integraciji djece u sustav obrazovanja, ali i upozorio kako treba čim prije napraviti više glede skrbi za one koji više nisu u sustavu obrazovanja.

- Hrvatska javnost senzibilizirana je za program integracije učenika s teškoćama od 80 – ih godina. Na tome se radi u zadnje vrijeme i sve otvorenije govori i radi. Što se tiče Makarske, ovdje se na tom planu puno napravilo. Iskoristilo se kao prvo sve zakonske mogućnosti koje to nude. Istina, ovdje nema centara, ali Makarska ima Udrugu i škole koje su voljne pružiti podršku u svakom pogledu. Raduje što je Grad Makarska maksimalno uključen u projekte podrške. Dalje će trebati raditi na pomoći djeci koja imaju veće teškoće kako bi se obuhvatili ranim programima, koji su uz obrazovanje, potrebni. I ovdje je kao u cijeloj Dalmaciji izražen nedostatak stručnjaka. Samo je jedan fakultet u državi i za sada određena kvota upisa ne pokriva potrebe. U Dalmaciji je kroničan nedostatak defektologa svih profila. Sada imamo trend da iz Zagreba sele ovamo – istaknula je Luči Lončar, defektologinja, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje. Predstavila je ovom prigodom oblike integracije učenika s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovne ustanove. Čestitala je svim angažiranim u projekt i izrazila nadu da će Makarska nastaviti pružati podršku osobama s teškoćama i nakon obrazovanja. Tu lokalna zajednica može uistinu puno napraviti.

 

J.Glučina /IvoR

 

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh