Samo 10 građana predalo zahtjeve za solarne panele

Na natječaj za ugradnju solarnih panela na stambenim zgradama i obiteljskim kućama na području grada Makarske javilo se samo deset građana što je jako mali odaziv s obzirom na činjenicu da su Grad i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali sredstva za sufinanciranje do 50% investicije za 65 kućanstava.

Hrvoje Pejić, stručni suradnik za javnu nabavu, zadužen za projekt, komentirao je kako razlog lošeg odaziva vjerojatno leži u činjenici što je jedan od uvjeta bio i dokaz o legalnosti građevine. Naime, gužva uoči zadnjeg roka za predaju zahtjeva za legalizaciju pokazala je da velik broj građana nema riješene ni osnovne uvjete za ugradnju solarnih panela. Jesu li se s istim problemom suočile i druge sredine, objasnio je Pejić, nije bilo moguće komparirati budući da je Makarska jedini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji se javio na natječaj. Pak, u Dubrovniku, koji je na isti način osigurao sredstva, natječaj je još u tijeku.

- Prijave ćemo pregledati slijedeći tjedan kada će, nakon što povjerenstvo izađe na teren, biti izvršeno i bodovanje. Ići ćemo i u drugi krug nakon kojeg ćemo, nadam se, imati više prijavljenih. Do devetog mjeseca neki će zahtjevi za legalizaciju biti već riješeni, a nakon sezone građani će raspolagati i s više novaca. U međuvremenu smo tiskali i letke i plakate kako bismo građanima još više približili projekt, kazao nam je Pejić dodajući kako uvjet za realizaciju projekta nije da se jave svih 65 građana koliko ih prema natječaju ima pravo na sufinanciranje investicije.

- Od Fonda ćemo jedino zatražiti prolongiranje rokova za realizaciju jer je 1. studenog jedinstveni rok za područje cijele Hrvatske, pri čemu se nije uzelo u obzir da u Dalmaciji postoje gradske odluke o zabrani građevinskih radova u sezoni.

No, vjerujem da će Fond za to imati razumijevanja i da ćemo projekt realizirati, izjavio je Pejić.

Podsjetimo, Grad Makarska natječaj je raspisao 28. svibnja u sklopu projekta Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima grada Makarske, a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od kojeg je dobio 780.000 kuna bespovratnih sredstava. Riječ je projektu ugradnje solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne tople vode i grijanja u kućanstvima.  Sufinanciranje se odnosi na ukupne troškove nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u 65 odabranih kućanstva u iznosu od 50% odnosno do najvećeg iznosa od 15. 000 kuna po kućanstvu.

 

Piše I. Pleić Foto ilustracija

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh