Na makarskoj pijaci i dalje bez računa

Na makarskoj pijaci i dalje je sve isto kao prije stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji. Ne izdaju se računi, fiskalne blagajne još nisu priključene. Trgovci kažu kako koriste  vrijeme prilagodbe i čekaju da se uvede red na ovoj pijaci. Jedina novost je ta da su  obrtnici, a na zelenoj pijaci u Makarskoj njih je ,vjerovali ili ne, tek 4 (! ),nabavili fiskalne kase. Ali, one nisu priključene!

Obrtnici – Želimo da se zakon odnosi jednako na sve

- Mi smo kase nabavili i počet ćemo se ponašati sukladno zakonu kada to odrade i drugi nadležni za rad i zakonitost. Želimo samo da se zakon odnosi jednako na sve, uporno ponavljaju obrtnici, dodajući kako to na ovoj pijaci nije slučaj. Naime, javna je tajna da na makarskoj pijaci gotovo i nema poljoprivrednih proizvođača. Međutim, mnogi koji na isti način nabavljaju i prodaju robu kao i obrtnici izvjesili su oznake OPG, a to znači da je taj štand obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Ako su registrirani kao OPG ne moraju imati fiskalne blagajne, ali po zakonu mogu prodavati samo proizvode s toga poljoprivrednog gospodarstva i ništa drugo. Za prodaju ostalih proizvoda potreban im je obrt. Nadalje, ako nisu obrtnici oni mogu na tržnici robu nuditi samo do podne ili 14 sati, a obrtnici rade cijeli dan.

Trgovci za štandovima OPG se ne daju. Za sada ne reagiraju, tek rijetki govore, ali se ne žele predstavljati. Kažu nemaju ništa protiv uvođenja reda, ali fiskalne blagajne nisu za tržnicu i nema ih nigdje u svijetu već  trgovci obveze plaćaju na drugi način. Ali kod nas je donesen zakon i ministar kaže od njega se neće odstupiti. – Uvjete za struju naši obrtnici imaju, a ovdje ih je samo šest jer uz četvero koji prodaju voće i povrće  imamo još dva obrta za prodaju pilića i jaja, potvrdila je Vanja Močević, komunalni redar makarske tržnice. Dakle, jedino što preostaje je da se uvede više reda i po točnim pravilima odredi tko jest, a tko nije OPG. To će svakako provjeriti nadležne službe i Državni inspektorat.

Grad spreman osigurati uvjete

Prodavač s makarske pijace koji kaže da nije obrtnik već vlasnik OPG-a  pojašnjava kako on nije obrtnik već je registriran kao OPG. Na upit na koji je način to postigao i je li zaista  uzgaja to obilje voća i povrća kojeg prodaje na svojem štandu, kaže  kako on ima zemlju i sve je snimljeno, te je tako upisan u registar? Potiho priznaje da nema baš sve proizvode sa svojeg gospodarstva i čeka što će nadležni reći. Ako ne budem mogao više ovako registrirat ću obrt. A, čini se kako i njegove kolege obrtnici na makarskoj pijaci i naša Vlada žele upravo to da se uvede red i zakon jednako odnosi na sve.

Kupci  na makarskoj pijaci su nam rekli kako i oni žele da trgovci koji im prodaju  voće i povrće budu zadovoljni te da se nadaju  kako fiskalizacija neće, kao što se kod nas gotovo po pravilu događa, ošteti njihov kućni budžet. Albert Josipović, koji često kupuje na makarskoj pijaci, kaže kako je fiskalizacija pijaca glupost! Veli kako je proputovao svijet, ali da ni na jednoj pijaci ni u Njemačkoj, niti u Španjolskoj, Italiji, nigdje nije  naišao na fiskalne račune.

Trgovce na makarskoj pijaci je, kako doznajemo, posjetio i gradonačelnik Tonći Bilić, te se upoznao sa njihovim problemima. Prodavači kažu kako  im je rekao da je je uvijek spreman primiti ih na razgovor i saslušati, te osigurati uvjete koji su u domenu tržnice, ali što se zakona tiče on je takav i treba se poštovati. Hoće li, očekujemo vidjeti.  

 

Piše Janja Glučina

Foto IvoR     

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh