Gdje su turisti, pitaju trgovci s plaže

Već na početku srpnja i statistički je uočen pad broja turističkih noćenja u odnosu na  početak srpnja prošle godine i to za oko četiri posto. Međutim, većina građana, osobito privatnih iznajmljivača i trgovaca raznih roba i usluga na plaži tvrdi kako je postotak  daleko veći. 

Pa zar prizor ne govori sve, rekoše nam danas ugostitelji i trgovci na štekatima na gradskoj plaži u Makarskoj. I uistinu, gotovo ni jedan kupac od 10 do 12 sati nije niti   svratio, a kamoli štogod kupio. Strašno, radimo od osam sati i niti kunu prometa nismo napravili, kažu.

- Ovo je alarmantno. Od osam sati je otvoren i objekt brze prehrane lijepo uređen na domak plaže, ali do 11.30 nitko niti kavu nije popio! Nema protoka ljudi, a lani je bio veći šušur. Danas je prizor kao da je podsezona i još gore, dodaje Marina Grle, u objektu ‘Bigmama’. 

U prodavaonici suvenira ponuda je odlična, a djevojka za pultom kaže: evo, vidite nikoga nema. Nitko jutros ništa nije kupio, a prošlo je podne! Puno je manji promet nego lani, kažu.

- Ma sezona je lošija sto posto, kaže Behro Hodžić. Nitko ne kupuje. I ono malo turista što je došlo ne kupuje. Da je turista manje reći ću vam i kao iznajmljivač apartmana! U srcu grada u uređenoj Kalalargi uredio sam sasvim nov apartman i do danas, a šesti je srpanj, ni jednog gosta nemam!

Na štandovima po makarskoj plaži svuda ista priča. Svi se slažu da je sezona lošija i to puno više nego li kazuje statistika!

No kupača na makarskoj plaći ima, istina, daleko manje nego li bi ih se očekivalo u ovo doba godine. Iznajmljivači ležaljki Marin i Stipe rekoše nam kako za iznajmljivanje ležaljki nije kritično. Promet je sličan prošlogodišnjem, a ruku na srce pravi promet se tek očekuje od 15. srpnja.

Slaba je to utjeha za mnoge koji žive od turističke sezone, ali ne može se pobjeći od činjenice, kaže Paško. Dodaje kako su tomu kumovale razne stvari i ovo nestabilno vrijeme i uvođenje viza, ali i fiskalizacija.

- Uveli smo mi fiskalne blagajne, ali nemamo kome davati račune. Nitko ne kupuje. Nije zakonodavac trebao na tržnice i ove obrte uvoditi fiskalne. Ako već jest, zašto nas iz Obrtničke komore nisu educirali kako to raditi, a još bolje zar nisu mogli naplatiti nam paušal i tako bi država imala koristi, a mi bi mogli normalno raditi, osobito u ovoj godini kada  je turista manje, poručuje Paško.  

 

Piše Janja Glučina    

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh