Udruga osoba s invaliditetom ‘Sunce’ na Skupštini: ‘Nadamo se kamenu temeljcu naše modularne kuće’

Udruga osoba s invaliditetom ‘Sunce’ na Skupštini: ‘Nadamo se kamenu temeljcu naše modularne kuće’
- Situacija u Područnom odjeljenju Juraj Bonačija je zaista bezuvjetna kako za korisnike tako i djelatnike. Uvjeti rada u prostoru Udruge na adresi Marka Marulića su također postali nemogući. Sve su to razlozi da konačno počne realizacija Centra za socijalne usluge u zajednici Kuće Sunca u 2018. Nadamo se da će jubilarna 25. godina biti i vrijeme kada ćemo useliti u prvi dio ovog objekta – istaknuo je Robertino Glavičić, predsjednik Udruge Sunce, na redovnoj Skupštini održanoj u hotelu Meteor. Naglasio je da je sve bliže dan kada će se položiti kamen temeljac. Predstavnici Sunca zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Draženom Nemčićem bili su u Zagrebu i posjetili dječji vrtić smješten u modularnom objektu. Za petak je u Gradu Makarska dogovoren razgovor s čelnicima Grada i znat će se više pojedinosti o gradnji kuće Sunca za čiji je projekt već osigurano iz gradskog proračuna 150 tisuća kuna.

Financijsko i Izvješće o radu udruge podnijela je izvršna direktorica Olivia Prodan Ravlić. Ukupni prihodi u 2017. povećani su 18 posto i prvenstveno su rezultat novih projekata. Rashodi su porasli oko 9 posto što je znak štedljivosti u raspolaganju zajedničkim sredstvima. Sa 110 tisuća kuna Grad Makarska je najjači donator, a bilo je 49 privatnih donacija u ukupnom iznosu od 136 tisuća kuna. Osjeti se pad donacija od tvrtki i na tome se treba poraditi, naglasila je Prodan Ravlić.

Sunce okuplja 130 članova od Brela do Gradca, a aktivno ih je 117. Za njih se organizira sve više projekata, a koje prati i povećano zapošljavanje. U Suncu su do sada zaposlene 22 teže zapošljive osobe. Ponosni su na projekt osobnog asistenta, asistenta u nastavi zahvaljujući kojemu 25 djece u osnovnim školama i 4 u srednjoj školi pohađaju nastavu. Trogodišnjim programom ‘Sunčevi terapeuti’ osigurane su logopedske i fizikalne terapije za 45 korisnika. Udruga svakodnevno organizira prijevoz. Djeluje i Mobilni stručni tim. Članovima Sunca omogućuju se sportske aktivnosti, a u tome uz sportsku trenericu Teu Bušelić koja trenira djecu plivanje u bazenu Biokovke, je Ante Vekić, imaju podršku TZ Makarska, JU Park prirode Biokovo i Hotela Makarska d.d. Veliki doprinos daje i 130 volontera, a njihov broj svake godine je veći, naglasila je Olivija Prodan Ravlić. Istaknula je veliki značaj koji se poklanja edukaciji, a sve da bi se članovima Sunca osiguralo što kvalitetnije uključivanje u društvo.

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh