Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » Sve jače veze Makarske i grada prijatelja Đakova: Mladi KUD-a Zora iz Piškorevaca na rivi zapjevali bećarac i zaplesali slavonsko kolo

Sve jače veze Makarske i grada prijatelja Đakova: Mladi KUD-a Zora iz Piškorevaca na rivi zapjevali bećarac i zaplesali slavonsko kolo

Sve jače veze Makarske i grada prijatelja Đakova: Mladi KUD-a Zora iz Piškorevaca na rivi zapjevali bećarac i zaplesali slavonsko kolo
Prijateljstvo Makarske i Đakova traje već godinama, a ubuduće će dalmatinski sa slavonskim gradom biti jače povezan i u pogledu njegovanja izvorne tradicijske kulture.

Na Trgu 156. brigade HV-a u Makarsko nastupilo je Kulturno umjetničko društvo ZORA iz Piškorevaca – Đakova, grada prijatelja grada Makarske. Bilo im je to prvo predstavljanje makarskoj publici i s obzirom na veliki pljesak kojim je bila popraćena izvedba i njegovanje izvornih tradicijskih pjesama i plesova suradnja će se nastaviti. Naime, Kulturno umjetničko društvo ZORA iz Piškorevaca osnovano je davne 1927. godine kao pjevačko društvo i od tada radi s nekoliko kraćih prekida. Društvo danas broji 60-tak aktivnih članova i radi u nekoliko sekcija pjevačkoj, folklornoj, dječjoj i tamburaškoj. Već dugi niz godina KUD Zora je organizator manifestacije pod nazivom Piškorevački sokaci. Članovi KUD-a Zora do sada su nastupali u svim većim smotrama u Hrvatskoj, a gostovali su i u Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Madžarskoj, Češkoj i Italiji gdje su 2000.-te predstavljali Hrvatsku na festivalu izvornog folklora i tom prilikom osvojili vrijednu nagradu – GRAND PRIX.

- Drago nam je da je naših tridesetak mladih članova, a to su srednjoškolci i studenti, tako lijepo dočekano u Makarskoj, našem gradu prijatelju. Svi su mogli osjetiti da članovi KUD-a bećarce pjevaju punog srca, a jednako tako plešu slavonska kola. I njima je ovo bio jedinstven doživljaj – kazao nam je Zlatko Mezeji, predsjednik KUD-a Zora iz Piškorevaca i član Izvršnog odbora velike manifestacije Đakovački vezovi, a koja se organizira po 52. put.

Đakovačkim folklorašima i dragim prijateljima na dolasku se zahvalila Hloverka Novak Srzić, direktorica Ureda makarske Turističke zajednice. Prihvatila je poziv Đakovačana da se i Makarska sa svojim Folklornim ansamblom Tempet predstavi na velikoj smotri u Đakovu u srpnju.

- Naša dva grada imaju što ponuditi jedan drugome. Trebamo još više i intezivnije raditi na kulturnoj suradnji i njegovanju tradicije – naglasila je Hloverka Novak Srzić.

 

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh