Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » JU MARA: Završen program edukacija „Mala poduzetnička akademija“

JU MARA: Završen program edukacija „Mala poduzetnička akademija“

JU MARA: Završen program edukacija „Mala poduzetnička akademija“
Nakon prethodna dva modula predavača Jurice Dobrinića, dipl. oec., predavanjem prof. dr. sc. Nevena Šerića u utorak, 8. svibnja 2018. završen je edukativni program „Mala poduzetnička akademija“, namijenjen stručnoj izobrazbi poduzetnika i poduzetnika početnika, u ukupnom trajanju od četiri modula.

Radionice na temu „Razrada ideje poduzetničkog projekta“ te „Marketinški alati u upravljanju prodajom: kreiranje i upravljanje markom, tržišna komunikacija, održavanje i rast tržišnog udjela“ pokazale su se uistinu korisnim alatima u svakodnevnom poslovanju poduzetnika – polaznika edukacija, ali i odličan putokaz svima onima koji uskoro pokreću svoj poslovni subjekt.

Mala poduzetnička akademija pilot projekt je Makarske razvojne agencije MARA-e i Turističke zajednice grada Makarske koji će se, s obzirom na interes polaznika te nedostatak stručnih sadržaja za poduzetnike u Makarskoj nastaviti i dalje, a sam program edukativnih radionica bit će temeljen upravo na njihovim potrebama.

Trideset polaznika od samog početka uistinu je dobar vjetar u leđa, a još i više pozitivna povratna informacija. Program je obuhvatio četiri modula sa četiri glavne teme i više podtema. Svi polaznici, dobili su uvjerenja o završenom ciklusu edukacija.

- Cilj programa je pružiti polaznicima osnovna znanja potrebna za uspješno pokretanje, vođenje poduzeća i opstanak na tržištu, te osigurati specifična znanja za vlastiti razvoj i napredak -ističe Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica JU MARA koja nas je izvijestila o predavačima, programu i planu Male poduzetničke akademije.

 

Predavači Male poduzetničke akademije bili su: Jurica Dobrinić, dipl. oec. te prof. dr. sc. Neven Šerić

Jurica Dobrinić, dugogodišnji je direktor Sektora financija i računovodstva Hotela Makarska d.d, koji je ujedno i stalni sudski vještak za financije i računovodstvo sa diplomom Hrvatskog društva procjenitelja. Od 1989. kao ovlašteni konzultant radi na izradi poslovnih planova i investicijskih studija, a iza njega su brojni poslovni planovi i investicijske studije razvojnih projekata.

Prof. dr. sc. Neven Šerić, redoviti je profesor iz područja primijenjenog marketinga u turizmu pri EFST, gostujući profesor na ekonomskim fakultetima u Klagenfurtu, Sarajevu i Banja Luci. Predsjednik je nacionalnog odbora za Odgovorni i održivi turizam Republike Hrvatske. Nositelj je projekta turistička valorizacija jadranskih svjetionika (projekt Kamena svjetla), savjetnik za razvoj specijaliziranih turističkih proizvoda (adriatica.net 2001. – 2006.), iza njega su brojni nacionalni projekti.

 

Program i tematska područja koja je obuhvatila „Mala poduzetnička akademija“

Osnovni elementi poslovanja poslovnog subjekta

Upoznavanje s poslovnim subjektima; obrt, d.o.o., j.d.o.o., njihovo osnivanje, pravni aspekti, osnove računovodstva i financija, izvješćivanje i porezni tretman; financijska izvješća i pokazatelji uspješnosti poslovanja; bilanca, račun dobiti gubitka, novčani tijek, pokazatelji likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i profitabilnosti.

Poslovni plan

Uvod u poslovni plan – elementi planiranja; Razrada metodologije, razrada sadržaja, najčešće greške; Primjer nastajanja poslovnog plana i projekcije financijskih izvješća s pokazateljima.

Razrada ideje poduzetničkog projekta

Faze razrade ideje poduzetničkog projekta; Razrada ideja; Razvoj i testiranje koncepta projekta; Razvoj marketinške strategije projekta; Poslovna analiza projekta; Razvoj projekta; Testiranje tržišta; Komercijalizacija.

Marketinški alati u upravljanju prodajom: kreiranje i upravljanje markom, tržišna komunikacija, održavanje i rast tržišnog udjela

Marka u poduzetništvu; Marketinški program i marketinški plan; Implementacija konkurentnih prednosti u poduzetničkom projektu; Upravljanje komercijalizacijom poduzetničkog projekta; Cjenovne prednosti; Ansoffova matrica rasta: strategije upravljanja projektom; Perceptual Map u analizi konkurentnosti ponude; Segmentacija tržišta; Krivulja životnog ciklusa proizvoda/usluge.

 

MP/JU MARA

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh