Na makarskom Zavodu za zapošljavanje smanjuje se broj nezaposlenih

Dolazak turističke sezone već donio posao za 250 osoba

Prema evidenciji makarskog Zavoda za zapošljavanje, u veljači je nezaposlenost na Makarskom primorju dosegnula brojku od 1860 osoba. Početkom predsezone i otvaranjem hotela i drugih turističkih objekata, dakle kroz ožujak i travanj, posao je dobilo 247 nezaposlenih. Prema riječima Ivice Radoševića, analitičara u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područne službe Split, priliku za sezonske poslove dobili su konobari, kuhari, recepcionari, trgovci. Trend zapošljavanja se nastavlja, i u punoj sezoni priliku za posao bi trebalo dobiti oko 1000 nezaposlenih

Svoj spas vidimo u sezoni, mišljenje je većine nezaposlenih na makarskom Zavodu za zapošljavanje koji je posljednja tri mjeseca sve posjećenije mjesto za traženje posla, jer hoteli su se počeli otvarati početkom travnja, a time je otvorena mogućnost za nalaženje posla, posebno za bijelo osoblje, ali uz konobare, kuhare, traženi su prodavači, recepcionari.

Kako doznajemo od Ivice Radoševića, analitičara u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područne službe Split, tijekom ožujka i travnja – jer podaci za svibanj poznati su početkom lipnja – sezonsko zaposlenje je dobilo 247 osoba, čime je smanjena brojka nezaposlenih koja je u veljači dosegnula plafon od 1860 osoba koje su bile u evidenciji makarskog Zavoda za zapošljavanje.

-Inače, posljednjih godina uočava se trend da turistička sezona sve više donosi mogućnost za zapošljavanje. Učinci su takvi da se za više od pola smanji broj onih koji traže posao. Dok je 2008. posao u sezoni dobilo 650 osoba, prošle godine radno ljeto imalo je 813 nezaposlenih, i brojka onih koji traže posao pala je na 734 – ističe Radošević, dodajući kako se produljuje vrijeme sezonskog posla jer sve više radna knjižica se zaključuje početkom listopada, a što je ranijih godina bila rijetkost.

Trenutno na Primorju posao čeka 1491 osoba. Najviše je onih sa srednjom školom. S višom stručnom spremom je 85 nezaposlenih. S diplomom u rukama (najviše ekonomskog i pravnog fakulteta) je 120 osoba koje čekaju na posao.

-Kako je mjera stručnog osposobljavanje za rad kroz zasnivanje radnog odnosa koja pomaže prvom zapošljavanju nezaposlenih, a odnosi se na one do 25 (sa završenom srednjom školom) i one do 29 godina (s visokom stručnom spremom) tek krenula, podaci će biti poznati početkom idućeg mjeseca. Isto se odnosi na zapošljavanje kroz javne radove – ističe Radošević.

  • Piše: Jasna Morović
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh