Tempet predstavio bogatstvo hrvatske folklorne baštine

Folklorni ansambl Tempet u okviru Makarskog kulturnog ljeta predstavio se publici u subotu navečer jedinstvenim folklornim programom. Kroz šest izdvojenih točaka ukonponiranih u plesni i vokalni izričaj, na Kačićevu trgu Tempet je predstavio zaokruženu priču o folkloru i bogatoj hrvatskoj tradiciji. Predstavili su bogatstvo hrvatske folklorne baštine od fascinantnih kola Like i Korduna, preko bajkovite plesne priče iz Bilogore, do gracioznih korčulanskih plesova i poznatog Ražanačkog kola. Svoju večer Tempet je otpočeo autohtonim folklornim proizvodom po čemu je dobio i ime. Naziv Tempet se veže uz istoimeni makarski starogradski ples sastavljen od tri dijela; Monfrine, Digera i Tempeta. Podsjećajući na gospodski ples, lagan i elegantan u kojem plesači, osim koracima, zadivljuju i bogatom nošnjom, sinoćnjim nastupom u koreografiji Branka Šegovića plesači Folklornog ansambla Tempet pokazali su eleganciju, gracioznost i mekoću koraka, te zavođenje pogledom i pokretom. Jednako divljenje publike izmamili su izvedbom Ražanačkog kola u koreografiji Dražena Damjanovića, zatim Korčulanski bali, plesna priča Tajnovitom Bilogorom u koreografiji Ivice Ivanković, Ličko kolo, te pjesme i plesovi s Korduna u izvedbi Folklornog ansambla Tempet.

I dok su se članovi Tempeta, stasom, gracioznošću izvedbe sjajnih plesova u atraktivnim tradicijskim nošnjama i pjesmom sami u punom sjaju predstavili brojnoj domaćoj i stranoj publici, voditelj programa ove večeri Tempeta, Petar Kelvišer je podsjetio kako je Folklorni ansambl Tempet u deset godina obnovljenog djelovanja, šireći članstvo i neumorno istražujući folklorni i etno izričaj, postao svojevrsni makarski kulturni brand predstavljajući Makarsku u Hrvatskoj i van njezinih granica na najbolji način.

 

Piše J.Glučina

Foto  Ž.Kovačić

Međunarodni makarski etno festival – METNO

Folklorni ansabl Tempet već petu godinu za redom organizator je jedinstvene kulturne manifestacije – Međunarodnog makarskog etno festivala- METNO. METNO će se održati 24. srpnja, ove godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, najavljuje Beba Gaće, tajnica Folklornog ansambla Tempet. Ovaj međunarodni etno festival održava se na prostoru Spomenika revolucije na Glavici u Makarskoj.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh