Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » U Makarskoj i ove godine projekt ‘Sigurna turistička sezona’: Uz hrvatske policajce o gostima brinu kolege iz Poljske te Bosne i Hercegovine

U Makarskoj i ove godine projekt ‘Sigurna turistička sezona’: Uz hrvatske policajce o gostima brinu kolege iz Poljske te Bosne i Hercegovine

U Makarskoj i ove godine projekt ‘Sigurna turistička sezona’: Uz hrvatske policajce o gostima brinu kolege iz Poljske te Bosne i Hercegovine
Od 1. srpnja na makarskim ulicama i uz plažu može se vidjeti da zajedno s hrvatskim policajcima koračaju policijski službenici iz Poljske te Bosne i Hercegovine, spremni gostima dati traženu informaciju ili pomoći u nevolji.

Znak je to da je Makarska zajedno s Makarskim primorje i ove godine u projektu ‘Sigurna turistička sezona’, sve do konca kolovoza.

Njihova je zadaća pomagati hrvatskoj policiji, posebice kad je riječ o komunikaciji i suradnji s poljskim i turistima iz BiH, prevenciji kaznenih djela i prekršaja te o poboljšanju sigurnosti prometa. Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije, jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta. Prepoznato je da su zajedničke ophodnje najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a da je to ujedno i odlična promocija Hrvatske kao sigurne zemlje i turističkog odredišta.

Na početku radnog dana sreli smo ih na gradskoj plaži. Sarajevski policajci Ivana Lizdek i Adis Gabeljić spremno su prionuli zadatku. Makarska im nije nepoznata jer su već u njoj ljetovali, a nadaju se da će im ophodnje većinom prolaziti u pružanju informacija.

Katarzina Pilipiuk iz Varšave, Marcin Musial iz Katovica i Kamil Gosk iz Poznana već pomalo uče hrvatski jezik. Kažu, teško je, ali žele što kvalitetnije obavljati povjereni im zadatak. Primili su već nebrojeno poziva, ali ne zato što ih njihovi Poljaci trebaju već su im zaželjeli dobrodošlicu, i ljepše i sigurnije se osjećaju na ljetovanju kada vide uniformu poljskog policijskog službenika. Svi turisti iz Poljske te Bosne i Hercegovine znaju dežurni broj koji mogu nazvati u slučaju potrebe.

Dino Nemčić, policijski službenik za prevenciju PP Makarska, a zadužen za suradnju sa stranim policijskim službenicima, podsjeća na značaj projekta ‘Sigurna turistička sezona’ koji u Makarskoj traje od početka, 2006. godine. Kroz dvanaest godina makarskim policajcima su tijekom ljeta u ispomoći bili policajci iz Poljske, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine, dakle država iz kojih stiže najviše gostiju. Kaže, pokazalo se da turisti jako podržavaju ovaj projekt, a s druge strane u ključnim situacijama olakšana je komunikacija. – Svi želimo da naše strane kolege najviše posla imaju u pružanju informacija, kaže Nemčić, ističući da su strani policajci stacionirani u Makarskoj, ali svoje zadatke obavljaju od Brela do Gradca.

 

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh