Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Park prirode ‘Biokovo’ projektom ‘Novi Adrion’ otkrit će svu ljepotu i zagonetke planine: Ulaganja oko 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava u naredne tri godine

Park prirode ‘Biokovo’ projektom ‘Novi Adrion’ otkrit će svu ljepotu i zagonetke planine: Ulaganja oko 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava u naredne tri godine

Park prirode ‘Biokovo’ projektom ‘Novi Adrion’ otkrit će svu ljepotu i zagonetke planine: Ulaganja oko 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava u naredne tri godine
‘Novi Adrion’ naziv je sveobuhvatnog projekta kojim je planirana revaitalizacija Parka prirode ‘Biokovo’ i promicanje održivog korištenja prirodne baštine.
Projekt ‘Novi Adrion’ ima za cilj održivo korištenje prirodne baštine PP ‘Biokovo’ u svrhu doprinosa održivom društveno- gospodarskom razvoju grada Makarske, Županije splitsko -dalmatinske i cijele Hrvatske. Projekt bi se trebao realizirati u naredne tri godine, odnosno u razdoblju 2018.-2021. Sredstva je osigurao Europski fond za regionalni razvoj.
Maksimalni iznos troškova je 34.183.407,30 kn, a od toga je MRRFEU odobrio 27. 235.490,42 kn, a FZOEU još 2.846.438,45 kn.
Partneri JU PP ‘Biokovo’ u ovom projektu su Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja HGSS. Cilj cijelog projekta je povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine.
Budući da je zanimanje za Biokovo konstantno u porastu bilo je nužno napraviti značajne planske promjene i povećati investicijska ulaganja u razvoj posjetiteljskih sadržaja PP ‘Biokovo’. Pri ovom planiranju vodilo se računa da povećanje ulaganja u infrastrukturu dovodi do povećanja broja posjetitelja, povećava razinu njihove sigurnosti. Iskazane su potrebe za sustavnim upravljanjem njima i za njihovom disperzijom na okolne lokalitete.
„Pri planiranju se vodilo računa da se povećanjem broja posjetitelja dodatno opterećuje ionako derutna biokovska cesta te je potrebno naći novi održivi model posjećivanja prvenstveno smanjenjem dolazaka posjetitelja automobilom i to organiziranjem skupnih posjeta, osiguranjem alternativnih modela prijevoza u park. Nadalje nužno je povećati atraktivnost ponude i educiranost posjetitelja parka – pojašnjava Velimir Vidak Buljan, ravnatelj Javne ustanove Park prirode ‘Biokovo’.
U okviru navedenih sredstava planirane su brojne aktivnosti: uređenje vidikovca Ravna Vlaška, uređenje bijele ceste Staza-Saranač, Rodićeve ceste kao pješačko- biciklističke staze, uređenje posjetiteljskih sklopova, prvenstveno postavljanjem opreme na frekventnim punktovima Parka, postavljanje tipskog objekta, pametnih spremnika za otpad, panoramskih teleskopa, sjenica, igrala, uređenje piknik zona, škola u prirodi, odmorišta, unaprjeđenje sustava prijevoza posjetitelja, uređenje posjetiteljskog centra Župa na sjevernoj strani Biokova, unapređenje sigurnosti posjetitelja, a odnosi se na izgradnju sustava sigurnosti i zaštite života koju provodi HGSS, zatim edukaciju i interpretaciju, izradu edukativno prezentacijskih materijala i edukaciju turističke javnosti.

 

 

Šetnja staklenom platformom na vidikovcu Ravna Vlaška po rubu biokovske litice iznad ponora

 

Svi planirani segmenti ovog projekta iznimno su vrijedni za budući održivi razvoj, ali među najatraktivnijima su svakako uređenje vidikovca – Skywalk Ravna Vlaška, koji se odnosi na izgradnju platforme u zoni posjetiteljske infrastrukture Ravna Vlaška. Ovaj projekt vrijedan oko 8 milijuna kn obuhvaća; uređenje platoa, geološkog stupa i samoga skywalka, odnosno hodajuće površine na rubu litice iznad ponora površine oko 40 m2. S tog platoa vidikovca pruža se pogled na morsku pučinu i betonsko- čeličnu platformu skywalk u atraktivnom obliku potkovice sa zaštitnom ogradom i podnom plohom izrađenom u potpunosti od stakla. Jedinstvena i atraktivna platforma omogućit će posjetiteljima ekstremne i nezaboravne šetnje u kontroliranim uvjetima.

Uređenje posjetiteljskog centra Župa

- U Hrvatskoj na razini svih nacionalnih i parkova prirode ne postoji slična građevina.Takvo što mogli smo uglavnom gledati na fimovima i radi se uistinu o iznimno atraktivnoj građevini.
Financijski pak najveći od navedenih podprojekata ukupnog projekta Novi Adrion je uređenje posjetiteljskog centra Župa – naglašava Vidak Buljan.
Naime, kako je prošle godine u srcu Makarske izgrađen multimendijalni info centar u renoviranoj zgradi na sportskom centru za posjetitelje ove strane Biokova, tako je planiran centar za one koji posjećuju mjesta Zabiokovlja. Stara škola će se rekonstruirati i prenamijeniti u posjetiteljski centar PP ‘Biokovo’. Otvaranje ovog centra na sjevernoj strani planine predstavlja razvoj turističkih kapaciteta općine Zagvozd i grada Vrgorca.
Od ravnatelja JU PP ‘Biokovo  doznajemo kako će gradnja vidikovca Ravna Vlaška i preuređenje stare škole u Župi krenuti već na jesen.

 

J.Glučina

 

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh