Otvorena izložba Svakodnevnica po Gojaku

U gradskoj galeriji koja nosi ime najpoznatijeg makarskog slikara Antuna Gojaka večeras je otvorena izložba u sklopu koje je prikazan izbor iz njegovog bogatog opusa pod nazivom Svakodnevnica po Gojaku. Da su upravo svakodnevne situacije bile vječna Gojakova inspiracija dokazuje i tematika  njegovih slika i crteža(Trbuhom za kruhom, Jematva, Propentuše, Kartaši, Žene s brimenima i drugi) koji su i ovoga puta privukli brojne posjetitelje. Kako je naglasio ravnatelj Josip Karamatić, Gojak je za Makarsku slikarska vertikala koja zaslužuje prezentaciju, a na ovaj način njegova će djela biti ponuđena i turistima. Prigodom izložbe tiskan je i višejezični katalog kojeg su pomogli i Ministarstvo kulture(pokrovitelj), Hrvatska Elektroprivreda(donator) i Turistička zajednica kao sponzor.

- Njegova stvaralačka strast ostavila je iznenađujuće svjež i rječit likovni memento ljudima Primorja. S Gojakovih platana na velika vrata u svijet umjetnosti ušli su Primorke i Primorci, stvarajući svojevrstan slikarski pandan Kačićevu epskom i svevremenskom književnom djelu, naglasio je Karamatić ističući kako izložbom Svakodnevnica po Gojaku gradska galerija ispunjava poslanje muzejske ustanove, prezentirajući najvrjedniji dio svog fundusa, muzejsku zbirku Donaciju Gojak.

-  Zahvaljujemo ravnatelju na priređivanju ove izuzetne izložbe u čast najvažnijeg makarskog slikara, makarskog dobrotvora, mecene i začetnika gradske galerije, naglasio je zamjenik gradonačelnik Miroslav Družianić koji je izložbu otvorio u ime Grada Makarske. Izložba će biti otvorena do 26. kolovoza. Piše I. Pleić Foto IVor

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh