Manje gostiju u Gradcu, ali štekati dobro rade

Samo157 domaćih turista ljetuje u mjestima na području Turističke zajednice Općine Gradac /Gradac, Podaca, Brist i Zaostrog/. Inače, ukupan broj turista je 5274, a prošle je godine bio 5906. Broj domaćih gostiju u tim mjestima prošle godine je bio za 71 veći, odnosno 228. Stranih turista je 5117, dok ih je prošle godine u istom razdoblju bilo 5678, odnosno za 561 više! U sedam hotela, dva hostela, jednom odmaralištu i pansionu ukupno je 32 domaćih turista, dok ih je prošle godine bilo 55. Odmara se 1611 stranih gostiju, a prošlogodišnja brojka je bila za 20 osoba veća.

U privatnom smještaju manjak gostiju još je veći. Iznajmljivači kažu kako je ponegdje broj gotovo prepolovljen. I po statističkim podacima je vidljivo manje turista: tako je prijavljeno 95 domaćih gostiju kojih je lani bilo 164, a stranaca je 3179, a u isto vrijeme 2013. ih je bilo 3649. U kampovima je ukupno 327  prijavljenih gostiju, a prošlog ljeta ih je bilo 396. 

Zanimljivo, jedino je više domaćih gostiju u kampovima, jer ih je u isto vrijeme prošle godine bilo tek 9 prijavljenih!

Da je broj gostiju manji u odnosu na prošlu godinu potvrdila nam je i Mirjana Korljandirektorica ureda TZ Općine Gradac. -Međutim, smatram da broj gostiju nije drastično manji. Ono što jest manje su gužve na plažama i manje je vikend gostiju. Ali čini se da su ostali gosti ipak malo bolje platežne moći sudeći po ipak dobro posjećenim štekatima. Naime, na šetnici u duljini od petstotinjak metara u Gradcu se nalaze brojni štekati i vidljivo je kako uvijek tamo sjedi, te konzumira hranu i piće određen broj gostiju, kaže Korljan.    

 

Piše J.Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh