Obvezna zaštita uljarice: Maslinova muha prijeti uništenju uroda

Rano je još reći kakav će biti ovogodišnji urod maslina. Što se tiče samog roda valja reći, kažu stručnjaci, da je na pojedinim dijelovima izuzetno rodila, a na nekima osrednje. Uglavnom je dobar rod u maslinicima koji se dobro obrađuju.

Zajedničko je naime sada da svim maslinicima koji nisu tretirani zaštitom prijeti uništenje uroda od maslinove muhe. Tko nije zaštitio masline od maslinova moljca, urod mu može biti uništen i do 70 posto, kažu stručnjaci.

- Budući da je druga polovica lipnja bila kišna i temperatura nestabilna krenula je ranije u napad i maslinova muha. Bit će stoga velikih problema tko se ne posveti zaštiti maslinika kako bi se spasilo što se može spasiti. Prva generacija se već razmnožila. Tko nije zaštitio na vrijeme maslinike, u njima se sada izlegla druga generacija maslinove muhe. Inače se taj proces događa potkraj kolovoza, ali sada je i tri tjedna ranije zbog velike vlage – kazao je poljoprivredni savjetnik Bernard Bokšić.

Bez stručnjaka teško je sada odrediti tretman zaštite. Radi se sada samo konvencionalna zaštita ili zaštita postavljanjem mamaca. No, kako i na koji način zaštiti ovogodišnji rod od maslinove muhe koja ozbiljno prijeti maslinicima najbolje je doznati od stručnjaka u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

 

J.Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh