Dive ususret Makarskoj: Mi smo puno više od današnje glazbene bižuterije

Na pozornici ljetnog kina u subotu 20. srpnja održat će se koncert triju diva hrvatske zabavne glazbe – Tereze Kesovije, Gabi Novak i Radojke Šverko, koje su svojim glasovima obilježile posljednjih četiri desetljeća estradnog života na prostorima čitave nekadašnje države. U pratnji orkestra Ante Gele te uz visoke produkcijske standarde, projekt Dive protekle je dvije godine  rasprodao preko 12.000  ulaznica te pokazao da životna dob i godine staža za samu glazbu ne znače gotovo ništa. U naš grad dolaze nakon koncerata u Zadru 18.srpnja, te dan kasnije u Trogiru, a uoči nastupa u sklopu Makarskog kulturnog ljeta porazgovarali smo s Terezom Kesovijom i Radojkom Šverko, koje su Makaranima poručile da ih očekuje veliki koncertni spektakl. 

- Makarska je meni oduvijek bio jedan drag, prekrasan gradić koji danas, istina, više nije tako mali kao nekada i koji se kreće u jednom novom pravcu. Vi Makarani nastojte očuvati ga, kako se ne bi iskomercijalizirao do te mjere da jednom više ne bude privlačan čak niti autohtonom stanovništvu. A ono što sam sigurna u vezi našeg koncerta jest da će doći publika željna prave melodije, dobrih glasova i kvalitetnog orkestra a to je ono što naš projekt pruža. U Europi u koju smo ušli, te u ostatku svijeta zvijezde danas imaju i više od 80 godina te i dalje nastupaju, i dalje su cijenjeni i tamo nikada nećete čuti pitanje ‘Zar ovaj još pjeva?’. Dapače, tamo se tretiraju s punim poštovanjem. Naša menadžerica Katarina Komarica je napravila lijepu stvar osmislivši nešto za publiku za koju se danas malo tko brini, ili zapravo gotovo nitko. A treba, uz to, i mladima nešto pokazati. Danas situaciju s glazbom možete usporediti s time da svaki dan jedete samo hamburgere. Upravo im se to nudi svakodnevno, a to nikako nije dobro. Zato mislim da je pravedno da se, u ovom bućkurišu i bižuteriji koja danas vlada u hrvatskoj glazbi, istaknu oni koji su scenu stvarali i koji se pritom nikada nisu poslužili jeftinoćom, kazat će temperamenta Tereza Kesovija. Slično će reći i druga od tri dive, Radojka Šverko, priznavši da je zbog situacije koja godinama vlada u domaćoj glazbi bila izuzetno skeptična oko same ideje okupljanja, ali će i dodati sa ju je već na prvom koncertu interes publike beskrajno iznenadio. 

 

- Nastupale smo 2011. godine na Stradunu, na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara a kako nakon ceremonije uvijek započinje vatromet ljudi su se u jednom trenutku razišli sa Straduna kako bi imali bolji pogled na spektakl na nebu. Mi smo stvarno bile zabrinute hoće li se uopće vratiti dovoljno publike, međutim kada je trebao početi koncert Stradun je bio još puniji nego li kada je ceremonija započela. To je bio pravi indikator toga u kojem se smjeru kreće interes za našim koncertima, a što se pokazalo svugdje gdje smo nastupale. Istina je, mi prenosimo sasvim drugačije osjećaje od svih prekrasnih, lijepih mladih i razgolićenih djevojaka koje su danas na sceni, ali je očito da mnogo publike želi upravo ovo što nas tri radimo, kazuje Radojka Šverko. 

O.Franić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh