Odluka o parkiranju polučila odlične učinke: Osim boljih financijskih rezultata, konačno se i gosti imaju gdje parkirati

Odluka o parkiranju polučila odlične učinke: Osim boljih financijskih rezultata, konačno se i gosti imaju gdje parkirati
Podsjetimo, pred početak ove sezone donesena je nova odluka o parkiranju u gradu. Najveća novost je bila uvođenje zona i nove cijene parkiranja. S tim mjerama Grad je krenuo s ciljem uvođenja većeg reda i danas se već može reći potpuno je uspjelo. Prema ovoj gradskoj odluci od 1. lipnja do 30. rujna u prvoj zoni cijena sat vremena parkiranja iznosi 20 kn, u 2. zoni sat parkiranja je 15 kn i u 3. zoni 10 kn. Za privatne iznajmljivače mjesečna karta je 1000 kn. Povlaštene mjesečne karte za naplatnu zonu mogu kupiti osobe s prebivalištem, boravištem ili zaposlenjem isključivo u toj zoni. Povlaštena mjesečna karta 1. zone može se koristiti i u 2. i 3. zoni, zatim se povlaštena karta 2. zone može koristiti u 3. zoni i ona iz 3. zone, samo u 3.zoni.

- Efekti uvođenja nove odluke su zadovoljavajući. Naišli smo uistinu na veliko odobravanje sugrađana, poglavito onih koji žive u staroj zoni u strogom centru gdje su prije parkirališta bila zakrčena od vozila koja su tu ostavljena i preuzeta nakon sezone. Nadamo se što boljoj suradnji s građanima grada Makarske sa svim korisnicima parkirališta. Očekujemo njihove dobronamjerne savjete i suradnju. Još nikakvih primjedbi na cijenu nemamo – ističe Antonijo Zec, rukovoditelj Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti.

- Smanjen je broj domaćih vozila na rivi. Vidljivo je kako ima praznih mjesta. Nema nitko ništa protiv toga da domaći parkiraju auta na rivi i dolaze na kavu, ali smo bili primorani zbog velikih pritužbi turista jedan dio rive osloboditi od povlaštenih parkirnih karata. Tu su uglavnom vozila stranih vozila i jednostavno ljudi se sada imaju gdje parkirati – potvrđuje Duško Rudež, voditelj parking službe.

- Omogućili smo također kod OŠ Stjepana Ivičevića prostor za parkiranje i priključili ga 3. zoni kao i u Ulici molizanskih Hrvata. Mislili smo kako ljudima olakšati i iz centra jednostavno maknuti vozila koja tu ne idu. Financijski efekti su odlični. Već 20. srpnja premašen je prihod ostvaren tijekom cijelog srpnja prošle godine. Krajem mjeseca imat ćemo točne podatke dok se zbroje sve uplate. Prilikom uspostave naplate nasuprot zgrade suda u Makarskoj željeli bi, kažu ostvariti što bolju suradnju s institucijama koje tu rade; sud, policija, socijalno, mirovinsko…Tisuću kuna nije puno za mjesec dana parkiranja i ne bi trebao biti problema.

I za kraj valja podsjetiti kako je i pri donošenju ove odluke bilo skepse i nerazumijevanja. Sada se vidi da su efekti više negoli dobri, a što je najvažnije ostavljamo bolji dojam na naše turiste koji pri dolasku nakon duge vožnje imaju gdje parkirati.

 

 

J.Glučina  

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh