Europsko prvenstvo u brdskom biciklizmu: Ivan i Luka Okmažić branili boje Hrvatske

Europsko prvenstvo u brdskom biciklizmu: Ivan i Luka Okmažić branili boje Hrvatske
Prošli tjedan se u talijanskoj Pili održalo Europsko prvenstvo u brdskom biciklizmu za mlađe kategorije. Svoj nastup kao dio Hrvatske MTB reprezentacije su imali su Makarani – braća Ivan i Luka Okmažić. Kako je ovo natjecanje imalo i timsku komponentu, Luka je nastupio u sklopu ekipe Croatian National Team s još dvoje hrvatskih biciklista, dok za Ivana Okmažića reprezentacija, nažalost, nije bila u mogućnosti sastaviti svoju, a niti pronaći neku drugu ekipu pa je Ivan morao nastupiti kao individualac.

Prvi dan natjecanja, u srijedu, na rasporedu je bio kronometar, kratka utrka na vrijeme s pojedinačnim startom po kojoj se određivala startna pozicija na XCO utrci u subotu. Iako bez tima, odlučeno je da će Ivan ipak moći nastupiti na toj utrci gdje je on svima i pokazao gdje mu je mjesto. Kako na kronometru prije startaju ‘lošiji’ vozači, Ivan je startao treći od njih 140. Nakon izvanredno odvožene dionice u kojoj je sustigao dvojicu vozača koji su startali pola minute i minutu ispred njega, Ivan se dugo zadržao na vodećoj poziciji dok su se ostali redali na stazi. Nakon i najjačih vozača koji su se već probili na svjetsku MTB scenu Ivan Okmažić je ostao na 8. mjestu od ukupno 140 vozača, a samo sekunda ga je dijelila od trećeg mjesta. Luka Okmažić je imao vrlo dobru vožnju te je osvojio 80. mjesto u jakoj konkurenciji 176 kadeta.

Sutradan, u četvrtak, se održala štafeta za timove. Luka je vozio prvi u svom timu i odradio odličan posao probivši se do 29. mjesta. Nakon nastupa ostalih dvoje vozača Croatian National Team je završio na 47. mjestu od 85 ekipa. Ivan kao individualac nije imao pravo nastupa taj dan.

Glavni događaj je konačno bio u subotu – velika XCO utrka za sve vozače na vrlo zahtjevnoj stazi u usporedbi sa svim stazama koje mi u Hrvatskom kupu vozimo. Iako je na kronometru ostvario osmo vrijeme, Ivanu nije dozvoljeno da starta s osme pozicije na XCO utrci jer nije imao ekipu s kojom bi vozio štafetu u četvrtak. Tako je Ivan morao startati s 139. pozicije, što je bio 20.(zadnji) red vozača od startne crte. U utrci koja je trajala tek nešto duže od pola sata na stazi sa tehnički jako zahtjevnim i dosta uskim dijelovima Ivan je zaista impresivno savladao čak 97 vozača ispred sebe probivši se na 42. mjesto. Odradio je ogroman posao i uvijek će ostati pitanje što bi bilo da mu je omogućena ekipa s kojom bi vozio štafetu samo kako bi u subotu mogao startati sa osme pozicije koju je na kraju krajeva sam i zaradio. Po mišljenju trenera možda bi se veselili prvoj europskoj medalji za Hrvatsku u brdskom biciklizmu. Ovako na papiru ostaje nerealno 42. mjesto sa startom iz zadnjeg reda i propuštena prilika za veliki rezultat. Luka Okmažić je u subotu startao pod temperaturom i bolovima te završio utrku na 133. mjestu od 177 vozača.

Sada kad je Europsko gotovo, naš BK Makarska može biti zadovoljan i ponosan jer su dva od četiri reprezentativca bili Makarani koji su pružili genijalne partije, što u ekipi što kao pojedinci. Sama mogućnost starta na ovakvom natjecanju je velik uspjeh, napravilo se puno, ali treba biti realan i svjestan što se moglo napraviti da se znalo kakvim se potencijalima raspolaže. Ivan je jako mlad i tek dogodine postaje kadet. Ovo je za njega, kao i za Luku, bilo dobro iskustvo i nadamo se tek stepenica u njihovoj biciklističkoj karijeri.
Već sljedeći vikend Makarane očekuje prilika za novo dokazivanje u Grožnjanu, na utrci koja će se osim za Hrvatski bodovati i za Slovenski kup, što znači bolju konkurenciju, a to je ono što oni zaslužuju i gdje oni pripadaju.

 

 

MP/BK Makarska

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh