Župa sv. Marka proslavila nebeskog zaštitnika

Misno slavlje započelo je tradicionalnom procesijom, a završilo je ljubljenjem svečevih moći ispred glavnog oltara i zajedničkom pjesmom u čast nebeskog zaštitnika najstarije makarske župe.

Proslava svetkovine sv. Marka evanđelista, nebeskog zaštitnika jednog od dviju župa u Makarskoj i naslovnika makarske prvostolnice, i ove je godine protekla u svečanom i dostojanstvenom ozračju. U srijedu 25. travnja svečanu koncelebraciju uz nazočnost deset svećenika Makarskog dekanata u katedralnoj je crkvi predvodio prof. dr. don Ivan Tadić, profesor na splitskom KBF-u. Misno slavlje započelo je tradicionalnom procesijom sa svečevim moćima po Kačićevu trgu u kojoj je, uz pjesmu i molitvu, sudjelovao veliki broj vjernika. Čestitavši svim župljanima svetkovinu njihova zaštitnika, don Ivan Tadić je istaknuo značaj sv. Marka kao pisca najstarijeg Evanđelja te pozvao sve okupljene na njegovo nasljedovanje u svetosti i živom svjedočenju vjere.

- U vremenu koje se više brine za tijelo nego za duh, svakodnevno smo zapljusnuti promidžbom, plakatima, plitkom estetikom i lošim vijestima. U svojevrsnom teatru življenja mnogo nam toga odvlači pozornost, a tzv. zagovornici slobode i neovisnosti nude nam gotove recepte za sreću. U takvom ozračju suvremene zbilje čini se nemogućim ostvariti ideale vjere u trajnoj težnji za svetošću. Ipak, sveci ne pripadaju prošlosti jer gledajući Božje lice žive u trajnoj vječnosti iz koje pozivaju ljude na zajedništvo u vjeri i ljubavi. Upravo nam to kazuje i katolički kalendar u kojem svaki dan pripada nekom svecu. Dokaz je to da vjernički život nije prazno vrijeme, već vječni trenutak ispunjen smislom. Poziv za svetost stoga vrijedi i za naše vrijeme, a on se ostvaruje u poštivanju Isusovih zapovijedi ljubavi. Možemo li uistinu ljubiti Boga svim svojim bićem i živjeti s drugima u nesebičnom darivanju? Od odgovora na ovo pitanje ovisi naša spremnost na nasljedovanje svetaca među kojima je i sv. Marko. Njegovo Evanđelje upisano u ljudsko srce, od običnih grešnih i slabih ljudi čini istinske junake svete vjere. Mnogi od njih svoj su život dali za Krista u bremenitim i teškim vremenima. I danas se kršćani nalaze pred brojnim izazovima i poteškoćama. Mnogi od njih ne mogu svoj život usporediti sa životima svetaca. No, svetost je talent kojeg posjeduje svaki čovjek ukoliko se u potpunosti prepusti Bogu. Korištenjem tog talenta kršćanstvo postaje vidljiva i sveprisutna dimenzija današnjeg društva, a vjernik kršćanin poput suvremene Veronike pokazuje Kristovo lice u svakom trenutku života. Molimo stoga sv. Marka da i mi postanemo djelatni udovi Kristove Crkve te svojom pobožnošću i hrabrim naviještanjem evanđelja zaslužimo trajnu nagradu na nebu – poručio je u svojoj propovijedi don Ivan Tadić.

Svečana koncelebracija u makarskoj katedrali sv. Marka završila je ljubljenjem svečevih moći ispred glavnog oltara i zajedničkom pjesmom u čast nebeskog zaštitnika najstarije makarske župe.

Petar Kelvišer

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh