Proslava blagdana Male Gospe u svetištu Vepric 110 godina: Dokaz vjernosti naroda ove nadbiskupije

Proslava blagdana Male Gospe u svetištu Vepric 110 godina: Dokaz vjernosti naroda ove nadbiskupije
Mnoštvo vjernika Splitsko -makarske nadbiskupije, neretvanskog kraja, Zagore, Hercegovine i udaljenijih krajeva okupilo se u marijanskom svetištu Vepric na tradicionalnoj središnjoj proslavi blagdana.

Blagdan Male Gospe je 8. rujna, ali u ovom svetištu kojeg je 1908. osnovao fra Juraj Carić, tradicionalno na uočnicu blagdana je središnje slavlje. Svečanu koncelebriranu misu i veličanstvenu procesiju s upaljenim svijećama kroz svetište ovom prigodom predvodio je mons. Piter Rajić, nadbiskup i apostolski nuncij u Angoli uz nadbiskupa Splitsko- makarske nadbiskupije mons. Marina Barišića, nadbiskupa Martina Vidovića, don Miju Šurlina, upravitelja svetišta Vepric i više desetaka svećenika.

“Neka slavlje rođendana Majke Marije bude jedno ohrabrenje svima na putu trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se dogoditi 15. i 16. rujna”, istaknuo je na početku slavlja nadbiskup Marin Barišić čestitajući blagdan Male Gospe svim vjernicima. Mons. Piter Rajić, apostolski nuncij u Angoli pozdravio je sve vjernike izrazivši radost što blagdan rođenja Majke Marije proslavlja u svetištu Vepric koje ove godine bilježi 110 godina postojanja.

“Značajan je to jubilej i dokaz vjernosti naroda ove nadbiskupije koji je unatoč velikih poteškoća i progona od različitih režima i uprava ostao vjeran Crkvi i Majci Mariji. Vjernici u ovom svetištu zahvaljuju Nebeskoj Majci za snagu koju im daje da sve poteškoće lakše prebrode. I na današnjoj proslavi rođenja Majke Marije koja je uzor svim naraštajima vjernika obnavljamo zavjet vjere i odanosti Majci Mariji”, istaknuo je apostolski nuncij  Piter Rajić koji je u Vepricu zazvao blagoslov po zagovoru Majke Marije za mir u svijetu, za naše obitelji, hrvatski narod i našu domovinu.

Pjesmom je proslavu uveličao Župni zbor iz Kaštel Novog, a upravitelj svetišta don Mijo Šurlin zahvalio je svima koji su pridonijeli dostojanstvenoj proslavi blagdana.

U subotu na sam blagdan Male Gospe sveta misa je u 18 sati.

 

J.Glučina / IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh