Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Radovi u Franjevačkom samostanu: Malakološki muzej iduću sezonu dočekat će u obnovljenom prostoru i u modernom ruhu

Radovi u Franjevačkom samostanu: Malakološki muzej iduću sezonu dočekat će u obnovljenom prostoru i u modernom ruhu

Radovi u Franjevačkom samostanu: Malakološki muzej iduću sezonu dočekat će u obnovljenom prostoru i u modernom ruhu
malakoloski_radovi110918_003Kao najpoznatiji muzej svoje vrste u Hrvatskoj te jedan od najvrjednijih u Europi, Malakološki muzej Makarska svakako je među najvećim kulturnim prepoznatljivostima našeg grada. Utemeljen 1963.godine od strane fra Jure Radića, muzej u sklopu makarskog Franjevačkog samostana već preko 50 godina čuva zbirku od oko 3 000 školjaka i puževa iz Jadrana i drugih svjetskih mora, a nakon više od pola stoljeća, ovog su ljeta prvi put i krenuli radovi kompletne rekonstrukcije i obnove muzejskih prostorija, nakon kojih bi ovaj biser makarske kulturne ponude u doglednoj budućnosti, zajedno i s mnogim drugim kulturnim vrijednostima Franjevačkog samostana, postao otvoreniji javnosti. Projekt rekonstrukcije vode gvardijan Franjevačkog samostana Ante Čovo i viša konzervatorica Konzervatorskog odjela u malakoloski_radovi110918_011Splitu Anita Gamulin, nadzor radova vrši dipl.ing. Srđan Letica, dok je izvođač radova u samostanskim prostorijama tvrtka Mata. Radovi u ukupno četiri prostorije započeli su prije dva mjeseca, a kako se nada gvardijan Franjevačkog samostana fra Ante Čovo, mogli bi završiti u travnju iduće godine donoseći sasvim novo ruho ovoj ustanovi.  – Treba se ipak vratiti malo unatrag i kazati kako ovaj muzej postoji zahvaljujući jednom čovjeku i da je u svoje vrijeme bio svjetska senzacija s preko 3 000 izloženih, i to jako vrijednih, primjeraka. Nažalost, oni već duge leže u prostoru koji je neprikladan, u kojem je velika vlaga, te iz kojeg smo izbacili punih pet kamiona zemlje. Zbog uvjeta u kojima su stajale preko 50 godina danas je dosta školjki i oštećeno te ih prije ponovnog izlaganja sve moramo pažljivo malakoloski_radovi110918_014očistiti i oprati. Upravo se zbog toga radi ovakva, temeljita obnova svih prostorija,  ugradnja toplinske i hidro izolacije, mijenjanje stropova, provođenje strujnih kablova – govori fra Ante Čovo, dodavši da će u budućnosti Malakološki muzej imati znatno moderniji izgled i bolje uvjete, kao i pripadajući multimedijalni sadržaj te info punkt. Obnova čitavog prostora, naravno, zasigurno će donijeti i veći interes javnosti te turista za njegov jedinstveni postav. – Do unatrag nekoliko godina muzej je imao stabilnu brojku posjeta koja se kretala do 16 000 posjetitelja godišnje, a od 2012. godine bilježimo pad tako da se u proteklih šest godina prosječna brojka kreće do oko 10 000 posjetitelja. Istina je da se do sada nije mnogo ulagalo u promidžbu i da je glas o muzeju uglavnom bio prenošen usmeno, međutim vidjet malakoloski_radovi110918_012ćemo što će donijeti iduća sezona. Napravit ćemo plan, vjerujem da će se dodatno uložiti i u promidžbu – dodaje fra Ante Čovo.

Kako će kazati konzervatorica Anita Gamulin, u istočnom te zapadnom krilu sada je već dosta prostorija koji su potpuno pripremljene i na kojima su obavljene sanacije, te koje bi u budućnosti mogle poslužiti u turističke svrhe i kao izložbeni prostori samostana. Uređena je tako prostorija iznad kapele sv. Ante, za koju se zna da je nekoć bila prva samostanska biblioteka i do koje vode dva obrambena opkopa, kao dio fortificiranja crkve u 17. stoljeću za obranu od napada Turaka. – U zapadnom krilu obnovljen je prostor koji je donedavno služio kao vinski podrum kao i pet soba na katu, nekadašnjih samostanskih ćelija koje su sada uređene i koje bi danas-sutra mogle biti dio malakoloski_radovi110918_009izložbenog prostora. Naša je ideja da se jedna od sobica opremi autentično kako bi prikazala samostanski život iz tih vremena, druga bi se soba mogla koristiti kao manja suvenirnice, a tri preostale za potrebe izlaganja i prezentacije, jer ima dosta arheološke građe, srebrnine i različitih manjih predmeta koji bi se tu mogli izložiti. Samo istočno krilo je veće i ima dvije etaže, na prvoj je već postavljena pinakoteka dok nam je ideja da na katu bude postavljena izložba predmeta iz samostanskog fundusa – kazat će nam Anita Gamulin. Inače, vrijednost radova u Malakološkom muzeju u prvoj fazi iznosi 540.000 kuna – od toga, Makarska razvojna agencija MARA pripremila je prijavu za natječaj u Splitsko-dalmatinsku županiju koja je na koncu donijela 90 000 kuna bespovratnih sredstava, malakoloski_radovi110918_006Grad Makarska uložio je 100 000 kuna, Turistička zajednica 50 000, Splitsko-dalmatinska županija sa 100 000 iz proračunskih sredstava, a sa 140 000 kuna sudjelovalo je Ministarstvo kulture. – Što se tiče druge faze, uređenja interijera i opremanja multimedijalnom opremom, izradili smo projektni zadatak sukladno uputama Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, čitavu projektnu dokumentaciju i poslali prijavu na Ministarstvo regionalnog razvoja. Tražili smo maksimalnih 500.000 kuna i sada čekamo rezultate svega – dodat će ravnateljica agencija MARA Lidija Vukadin Vranješ.

Mada jedinstven ne samo u hrvatskim razmjerima, Malakološki muzej tek je jedan od reprezentativnih primjeraka gradske povijesne baštine čija je obnova među prioritetima aktualnoj malakoloski_radovi110918_004gradskoj vlasti, kazat će zamjenik makarskog gradonačelnika Dražen Nemčić. – Mi smo svjesni koliko je danas potrebno ulagati u infrastrukturu kulturnog turizma, kojem je konkretno Malakološki muzej tek jedan dio, iako vrlo važan i po mnogočemu jedinstven ne samo u Hrvatskoj. Njegov prostor je do sada bio u lošem stanju i bilo mu je nužno potpuno renoviranje, siguran sam da će nakon završetka radova zasjati u punom sjaju. Grad Makarska će u svakom slučaju i dalje podupirati i investirati u obnovu svih reprezentativnih primjeraka gradske povijesne baštine od zgrade palače Tonoli, zgrade stare škole, pa do starog kaštela i crkve sv.Martina u Kotišini te drugih – dodaje Nemčić.

O.Franić / IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh