Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Proslava Dana HRM u Makarskoj: Počast poginulim hrvatskim mornarima

Proslava Dana HRM u Makarskoj: Počast poginulim hrvatskim mornarima

Proslava Dana HRM u Makarskoj: Počast poginulim hrvatskim mornarima
Tradicionalno proslava Dana Hrvatske ratne mornarice, koji se obilježava u spomen na slavnu pomorsku bitku koja se zbila na današnji dan 887., u Makarskoj je započela odavanjem počasti poginulim hrvatskim mornarima. Počast svim poginulim mornarima i hrvatskim braniteljima na Spomeniku hrvatskom branitelju odala su izaslanstva Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom, Udruge 156. brigade HV-a i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Savez antifašista i antifašističkih boraca (SABA) Makarskog primorja i GO SDP Makarska. Položili su vijence i upalili svijeće, a riječi odrješenja molio je mons. Pavao Banić, u nazočnosti vijećnika Gradskog vijeća Makarske, predstavnika gradskih ustanova i institucija i građana.

Prije isplovljenja bojnog broda Cetina, ispred gradske luke predstavnici HRM-a i Grada položili su vijenac na Spomen – ploču pomorske bitke kod Makarske. Na slavnu pobjedu podsjetio je gradonačelnik Jure Brkan i čestitao Dan Hrvatske ratne mornarice hrvatskim mornarima i časnicima te podsjetio na značaj 18.rujna 887.

“Pretaea današnje HRM su upravo ti hrabri mornari koji su tadašnjoj velikoj pomorskoj sili Veneciji zadali težak udarac i u toj bitci ubili njihovoga dužda Petra Kandijana. Od toga dana Mlečani su za prolazak preko hrvatskog teritorija morali plaćati danak. Kroz cijelu burnu prošlost HRM je uvijek bila na braniku domovine i čuvala naš narod i našu zemlju. Najsvjetliji trenutci HRM-a bili su u Domovinskom ratu počevši od akcije “Zelena tabla -Male bare” u Pločama 14. rujna 91. do obrane Šibenika i kasnije tijekom cijelog Domovinskog rata. Veliki broj hrvatskih mornara je poginuo i stoga odajmo počast u sjećanje na njihovu žrtvu”, naglasio je gradonačelnik Brkan i pozvao nazočne na odavanje počasti svim poginulim hrvatskim mornarima.

S ratnog broda HRM-a DBM-81 “Cetina” , koji je uplovio u gradsku luku pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Kristofora Bedrine, mornari, gradonačelnik Jure Brkan i kapetan fregate Vlado Zoko, zapovjednik diviziona za potporu, položili su vijenac u more i na taj način odali počast i izrazili zahvalnost svim poginulim hrvatskim mornarima i braniteljima. Mirozov je odsvirao Makaranin Šime Glavina, inače član Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

Kapetan fregate Vlado Zoko čestitao je Dan HRM-a, zaželio građanima dobrodošlicu na brod i izrazio zadovoljstvo što HRM zajedno s građanima Makarske proslavlja svoj Dan na mjestu na kojem je 887. jedna mala snaga s velikim srcem izvojevala pobjedu nad pomorskom silom. “Baštinimo taj dan kao Dan HRM-a koja je kroz cijelu povijest dala svoj doprinos u stvaranju hrvatske države u dijelu oslobađanja hrvatskog mora i potom u jačanju sigurnosti na ovom dijelu najljepšeg mora na svijetu”, istaknuo je kapetan fregate Vlado Zoko. Molitvu odrješenja molio je mons. Pavao Banić.

Među prvima koji su došli posjetiti bojni brod Cetina i čestitati mornarima Dan HRM bili su prvašići Osnovne škole oca Petra Perice sa svojim učiteljicama.

 

J.Glučina

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh