Oldtimeri u Makarskoj: Dodge iz 1921. najstariji među 60 limenih ljubimaca

Kada se prevale stotine kilometara i dođe u Makarsku podičiti svojim motornim ljubimcem znak je to da su njihovim vlasnicima stari automobili ili motori više od hobija. To se moglo doživjeti danas, na gradskoj rivi, na šestom Susretu oldtimera, a koji je organizirala Sekcija Moto kluba Sv. Jure s voditeljem Denisom Marušićem. On je također strastveni zaljubljenik u stare automobile, ponosan na svoj ford iz 1950., ali koji tek treba prezentirati.

-Ova priredba koju organiziramo, i njome kulturno i turistički promoviramo Makarsku, je u svim kalendarima oldtimera. Ove godine na Susretu sudjeluje tridesetak vlasnika automobila i isto toliko motorista, a osim hrvatskih registarskih tablica imamo goste iz Bosne i Hercegovine te Slovenije, ističe Marušić.

Među šezdesetak limenih ljubimaca s patinom najponosniji je bio Miladin Savičić iz Banja Luke. Njegov dodge iz 1921. bila je najstariji automobil. Iz Slovenije je stigao ford tri godine mlađi, ali itekako ponosa bilo je na licu Makaranina Tiha Židića, s čijeg je ulaštenog mercedes iz 1960. bilo teško skinuti pogled. –Imati motor 1964. bilo je kao danas kupiti helikopter, komentar je Borisa Ordulja iz Splita, kojega njegov fićo iz 1977. još uvijek dobro služi.

Nakon makarske rive, gdje su bili izloženi, oldtimeri su nastavili put prema Tučepima i Podgori, prošavši tamošnjim šetnicama, zaustavili se u Krvavici. Susret završava uručivanjem zahvalnica i suvenira – dalmatinskih kamenih kućica, koje je izradila zadruga ‘Zima’ vlasnika Zorana Babića iz Runovića.

Piše Jasna Morović   Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh