Najranija berba maslina na Makarskom primorju: Kao nikad prije, već 10. listopada otvara prva uljara

Najranija berba maslina na Makarskom primorju: Kao nikad prije, već 10. listopada otvara prva uljara
Već od sutra na Makarskom primorju otvaraju uljare za preradu maslina. Nikada u ovom kraju nije bila tako uranjena berba i prerada, nezadovoljno će stari maslinari. Nikada ili rijetko kada slabijeg uroda, kažu. No nije zaludu ona stara „maslina je ka mati“ uvijek daje, koliko može i ima, ali uvijek nešto ima.

Svake godine se berba pomiče koji dan prije od tradicionalnog početka koji je bio od 1. studenoga. Već prije ove posljednje kiše savjetnici su preporučali raniju berbu jer je plod slab, oštećen i opada. No kiša koja je proteklog vikenda obilno zalila i maslinike kao i strah od mogućeg jačeg vjetra, upalio je alarm za uzbunu još ranije i ljudi su već krenuli u berbu.

Poznati maslinar i uljar iz Gradca Danilo Radelić kaže da uljara starta s radom već sutra. Mora se preraditi ono koliko ima, ali je urod jako slab.

I drugi uljari naglašavaju da je urod toliko slab da im se i ne isplati otvarati, ali eto. Uljara Igrane, kako doznajemo od Danijela Mihaljevića, otvara 16 .listopada.

Danilo Roso nam je kazao kako će uljara Olma otvoriti 15. ili 16. listopada.

Ovih dana otvorio bi i Olikom, ali nemaju struje. Radovan Ivičević, vlasnik uljare Olikom, kaže kako usljed velikih padavina prošlog vikenda došlo do plavljenja zbog čega u zgradi nemaju struje. Čim je dobiju, počet će s radom pa koliko ima. U Podgori je urod toliko slab da se kažu ne isplati prerađivati. No uljara će otvoriti ipak oko 20. listopada, kažu u uljari Acinger.

Dakle, uljara Radelić otvara sutra 10. listopada, a uljara Acinger oko 20. listopada. Koliko je slab urod na Makarskom primorju i koliko je nužna što ranija berba dovoljno svjedoči i tvrdnja starih maslinara da će se ove godine do 1. studenoga pobrati cijeli  ovogodišnji urod. Hoće li nam zbog toga skočiti cijena ulja koje je mnogima i ovako skupo, vidjet ćemo.

J.Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh