Porazna statistika: U Makarskoj 15. srpnja preko 2000 noćenja manje nego prije godinu dana

 

Na prošloj sjednici Turističkog vijeća, prvoj na kojoj  je u ulozi predsjednika TZ-a bio novi gradonačelnik Tonći Bilić, direktor Jure Brkan iznio je podatke o turističkom prometu u prvih šest mjeseci, financijskom izvješću od 1. siječnja do 20. lipnja te o broju noćenja i dolazaka u prva dva tjedna srpnja. Prema riječima gradonačelnika, podbačaj u prvoj polovici srpnja je više nego evidentan što dokazuju i podaci da se pad broja noćenja i dolazaka između 10. i 15. srpnja kreće oko 22%.

- Na dan 15. srpnja u Makarskoj je bilo evidentirano samo 88 dolazaka, što znači da je u Makarsku došlo 1346 gostiju manje nego na isti dan prošle godine. Što se, pak, noćenja tiče, na isti dan ove godine Makarska je ostvarila 6447 noćenja, što je 2099 noćenja manje nego 15. srpnja 2012.. kada je u Makarskoj bilo 8546 noćenja,  kazao nam je Bilić osvrnuvši se i na brojke vezane za prvih šest mjeseci.

– Ukupno je 3,6 % noćenja manje pri čemu treba kazati da kod stranih gostiju bilježimo povećanje, a kod domaćih pad noćenja. Što se dolazaka tiče, zamjetno je povećanje broja dolazaka gostiju iz Skandinavskih zemalja i Poljske. Ono što je evidentno jest veliki pad i broja dolazaka i noćenja od strane naših najboljih potrošača, gostiju iz BiH, koji se nakon prvih šest mjeseci nastavio i u srpnju.. Vjerujem da je na takav trend dosta utjecalo i vrijeme Ramazana i da će se ove brojke znatno popraviti u kolovozu, a što se tiče dubljih analiza, radije bih to prepustio ekonomskim stručnjacima, izjavio je gradonačelnik.

Na sjednici je usvojeno i financijsko izvješće za prvih šest mjeseci prema kojem je od ukupno planiranih prihoda za 2013. od 4,4 milijuna kuna do 20. lipnja ostvareno 39 posto. Rashodi za isto razdoblje ostvareni u iznosu 27,5%.

Bilić: U Makarskoj su svi gosti oduvijek bili dobrodošli

Gradonačelnik Tonči Bilić kratko se osvrnuo i na brojne medijske natpise o netrpeljivosti Makarana prema Bosancima koji se kontinuirano pojavljuju nakon što je u Dnevnom Avazu objavljeno kako je jedna zaposlenica na kiosku gostu iz BiH navodno rekla da mrzi sve Bosance. – Priča je objavljena bez ikakvih provjera, a onda su je, očekivano, prenijeli mnogi mediji. Bez obzira što je sve naknadno demantirano, određena šteta je napravljena. No, ja vjerujem da sve to ne može pokvariti imidž koji naš grad ima jer se Makarska odavno dokazala kao destinacija u kojoj su svi gosti dobrodošli. Tako će i ostati, komentirao je Bilić.

 

Sjednice Turističkog vijeća ubuduće će biti otvorene za javnost

Sjednica Turističkog vijeća, kao i sve prethodne, na žalost, prošla je bez nazočnosti novinara koji ni ovoga puta nisu bili pozvani. Gradonačelnik Tonći Bilić komentirao je kako se radi o propustu, a ne o odluci da se nastavi loša praksa bivše vlasti. Obećao je kako će novinari za sve slijedeće sjednice dobivati pozive.

Piše I.Pleić Foto IVor

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh