Vi ste ovdje:Početna » Makarska » Galerija Gojak domaćin 10. jubilarnog skupa: Osamdeset muzejskih pedagoga o važnosti otvaranja muzeja prema najširem krugu korisnika

Galerija Gojak domaćin 10. jubilarnog skupa: Osamdeset muzejskih pedagoga o važnosti otvaranja muzeja prema najširem krugu korisnika

Galerija Gojak domaćin 10. jubilarnog skupa: Osamdeset muzejskih pedagoga o važnosti otvaranja muzeja prema najširem krugu korisnika
U Makarskoj je danas otvoren 10., jubilarni skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem. U ime visokog pokrovitelja Ministarstva kulture RH i ministrice dr. Nine Obuljan Koržinek 10. skup pod nazivom “Granice i vizije” otvorio je pomoćnik ministrice kulture dr. Hrvoje Manenica. U ime domaćina Grada Makarske i gradonačelnika Jure Brkana skup je pozdravio i zaželio im uspješan rad, Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti.

- Deseti jubilarni skup muzejskih pedagoga okupio je 80 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, odnosno iz 25 gradova i tri sveučilišta – istaknula je u ime Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec, predsjednica. Posebno je zahvalila domaćinu Gradskoj Galeriji Antuna Gojaka i ravnatelju Josipu Karamatiću, Gradu Makarskoj i Turističkoj zajednici grada Makarske na izuzetnoj potpori ovom jubilarnom skupu. Naglasila je kako ovom prilikom i Sekcija za muzejsku pedagogiju slavi 20 godina rada.

- Iako Galerija Gojak spada među manje muzejske ustanove nastoji pratiti aktualna gibanja u muzejskoj struci. Naša ustanova je prihvatila i koliko je bilo moguće primijenila načela muzejske pedagogije. Tako je ostvaren izravan kontakt s publikom i omogućenmo kvalitetnije funkcioniranje Galerije na svim razinama. Granice i vizije kao tema ovogodišnjeg skupa u Makarskoj će dobiti drugačije očište za sagledavanje postignuća i mogućnosti muzejske pedagogije – istaknuo je ravnatelj Josip Karamatić.

Svima koji su omogućili održavanje ovog skupa, čija je organizacija počela prije godinu dana, kako je podsjetio, zaželio je dobrodošlicu u ime domaćina.

Kroz trodnevno trajanje skupa održat će se šezdesetak izlaganja. Program izlaganja otpočeo je nakon pozdravnih riječi prvim izlaganjem Andreje Rihter na temu “Muzeji donose smisao našem životu”. Među brojnim izlagačima na jubilarnom skupu je i Toni Bilić, muzejski pedagog, a izlaže na temu Edukativne radionice u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka.

Tijekom trajanja skupa bit će predstavljene publikacije vezane za pedagoški rad muzeja. Posljednji, subotnji dan, sudionici ovog skupa iskoristit će za obilazak Zavičajne zbirke i arboretuma u Gradcu, te razgledavanje Franjevačkog samostana u Zaostrogu.

- Tek se uvođenjem pedagogije u muzejsku struku 1922. godine zaslugama Jeana Capota,veći naglasak stavlja na stvarnu važnost organizirane i sustavno provođene edukacije u muzejima s ciljem otvaranja muzeja za sve posjetitelje, posebice one najmlađe. Danas je edukacija u muzeju i shvaćanje važnosti edukacije posjetitelja, kao i otvaranje muzeja u svakom pogledu, prema najširem krugu krajnjih korisnika od izuzetne važnosti za opstanak istog. Kako bi muzeji istaknuli svoju edukativnu ulogu, ali istovremeno i poradili na istoj, danas u redove stručnog osoblja zapošljavaju i muzejske pedagoge pa čak osnivaju pedagoške ili edukativne odjele”- citat je muzejskog pedagoga Denis Detling, koji puno govori o važnosti muzejske pedagogije, koji je u uvodu otvaranja skupa pročitala voditeljica programa Žana Šulenta. Skup muzejskih pedagoga inače se održava svake dvije godine u različitim gradovima,a ovaj jubilarni je na zadovoljstvo domaćina u Makarskoj. Cilj je stručno zajednički analizirati postignuća i razmotriti aktualne probleme u ovoj specifičnoj muzejskoj djelatnosti za koju želimo da je razumljivija što širem krugu, jer, kako nosi naziv prvog plenarnog izlaganja na ovom 10. skupu mujzejskih pedagoga “.Muzeji donose smisao našem životu”!

 

 

 

J.Glučina / IvoR

 

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh